user-image
Okänd
Annat

Hej! jag vet inte vad jag ska göra. Jag har mått dåligt sedan åttan (går i gymnasiet nu). Jag drar på mig en mask vart jag än går. Jag låtsas som att jag mår bra, men egentligen gör jag inte det. Min kropp orkar inget, så fort jag kommer hem från skolan så vill jag sova och försvinna från allt. Fast egentligen behöver jag plugga massa, men jag orkar inte. Vilket leder till att jag hamnar efter i skolan. Jag känner ingen livsglädje längre. Jag har gått till en doktor och hon tog blodprov för att se ifall det var något som var ostabilt i min kropp, vilket det inte var. Mitt självförtroende går upp och ner, men oftast är det dåligt. När jag mår dåligt tröstäter jag, utan att gå upp i vikt (väldigt skönt). men jag orkar inte må dåligt. Jag har nästan glömt hur det är att må bra. Ibland dricker jag och då känns allting så mycket bättre, men sedan när man nyktrat till så är allt jobbigt igen. Jag vågar inte ta kontakt med umo eller något. För jag tänker: Det finns andra som mår mycket sämre än mig som behöver mer hjälp än mig.


SVAR

Att tänka att andra mår sämre än dig, är ingen undanflykt till att du ska ta tag i ditt problem. Du har en rättighet att känna dig älskad, lycklig och trygg i livet. Alla har olika problem och man kan inte sätta en skala på hur dåligt andra mår, det är personligt, om du känner att du mår mycket dåligt måste du ta det på allvar.

Det låter som att du är på väg in i en depression, vilket du måste ta på allvar. Att prata ut hos en vän eller med någon man har förtroende för är väldigt viktigt. Det är rent av livsfarligt att bära allt inom sig, det kan leda till ännu mer destruktiva saker. Att du dricker är ju en slags undanflykt till att känna dom känslor du har och att det lindrar endast för stunden.

Jag tycker du ska försöka tänka ut vad du tycker är roligt i livet och sedan göra den saken, det kan tex vara att man gillar att sjunga, då kan man börja i en kör. Att aktivera sig är mycket viktigt, så man inte sitter inne på rummet och bara funderar, för det blir lätt en ond cirkel då.

Att du bär på en mask känner jag igen, man vill oftast inte att folk ska hålla på och tjata och fråga när man säger att man mår dåligt. Därför är det ju lättare att säga att allt är bra. Jag tycker du ska vara ärlig mot dom som du känner förtroende för, de kan vara en bra stöttepelare. Dom du inte känner så mycket kan det nog bara vara bra att inte tala om för mycket om sitt månde.

Som sagt, du får inte bära sakerna inom dej. Det är också bra om man går i en KBT behandling, där man tittar på vilka tankar man får i olika sammanhang, eftersom tankarna styr känslorna och beteendet. Du måste bearbeta dina problem och kan inte skjuta dom under mattan.

Visningar : 335