user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej, jag har ofta ångest och väldigt dåligt självförtroende. Så fort något jobbigt händer, så får jag svårt att andas och håller på att börja gråta. Jag söker ofta tröst och lugn hos min pojkvän och när jag är med honom mår jag bra. Men när han inte är här, eller när jag inte får tag på honom, Vad ska jag göra då? Jag har ju tydligen någon sort av "panikångest" eller liknande. Vad ska jag göra för att kunna lugna mig själv när jag håller på att bryta ihop?


SVAR

Ja, det låter som du har ångest när din pojkvän inte är närvarande. Det du ska göra är att försöka hitta någon sak som gör dig trygg, det kan vara någon musik som du älskar som får dig mer lugn, det kan vara att du läser någon bok du gillar, eller kanske ringer/smsar med en vän. Du måste även jobba mycket med din själv. Skriv en lång lista med positiva egenskaper om dig själv, det kan vara tex "är bra på att lyssna på mina vänner". Denna lista ska innehålla minst 10 st olika saker, den listan kan du sätta upp där du ser den varje dag tex vid sängen. Läs den varje dag, till slut kommer du ha mer tankar om att du faktiskt är en bra människa.

Du bör även skriva upp alla saker då du lyckas med saker som du inte trodde från början, tex du klarade ett prov som du inte trodde du skulle. För varje händelse som sker, så förstärks du varje dag som går, det är som ett levande bevis på att du är bättre än vad du själv tror. Jag tror även att du faktiskt bör gå i KBT terapi för din ångest, det är en terapi där man försöker förändra dina tankar dom gångerna du får ångest, ett sätt att försöka fokusera tankarna på annat, för tankarna leder till att dina känslor väcks i detta sammanhang en otrygg och jobbig stämning, med mycket tårar, som i sin tur styr ditt beteende tex du börjar skada dig. Kolla min din kurator eller på ungdomsmottagningen för detta!

Ångest är allvarligt problem som kan leda till fler följder när du blir äldre, så det är viktigt att ta ditt problem på allvar

Visningar : 190