user-image
Okänd
Annat

Hejsan! Jag har under flera tillfällen kommit över information vilket påstår sig bräcka att hasch är beroendeframkallande. Sedan har det motargumenterats av källor vilket bland annat är Soc anställda. Men jag är en aning skeptisk, jag försöker helt enkelt vara en aning kritisk då jag kan föreställa mig att det vore helt absurt för en anställs på Socialstyrelsen att påstå något som kan anses positivt angående hasch. Så jag undrar nu av dig. En oberoende källa. Är hasch beroendeframkallande och var har den för direkt påverkan av hjärnan och sedan efter påverkat tillstånd?


SVAR

Hej!

Min kliniska erfarenhet är att hasch är mycket beroendeframkallande. Har personligen träffat många haschrökare med ärlig önskan att sluta använda men som haft stora problem med avvänjning. För siffror och forskning samt direkta substansverkningar skulle jag vända mig till FHI Folkhälsoinstitutet eller till en beroendeläkare tex Ingemar Sköld på Maria mottagningarna eller Carl Gyllenhammar på CBTI kognitiva institutet Sabbatsberg.

Rent allmänt kan jag ändå uttala mig om att Hasch lagras i fettet och att den mänskliga hjärnan innehåller mkt fett. Detta innebär att det kan ta lång tid för haschet att lämna kroppen. Det kan alltså dröja innan en haschrökare kan lämna rena urinprover eller blodprover.

Cannabis kan både ge kraftigt psykiskt beroende men även fysiskt bereonde med abstinenssymtom. Typiska abstinenssymtom är sömnrubbningar, irritation och skakningar, diarré och magsmärtor. Riktigt inbitna haschrökare som jag har mött har haft ännu våldsammare abstinenser inte helt olikt heroinabstinenserna.

Långvarigt cannabismissbruk kan leda till personlighetsförändringar. Håglöshet, oförmåga att ta initiativ eller göra ngt, samt sexuellt och socialt ointresse. Jag känner inte till ngn forskning för att haschmissbruk kan leda till bestående hjärnskador men detta kan vara på väg att förändras. Hörde om en rapport som visade att haschrökare löper upp till 60% högre risk för att utv schizofreni (har ej källa på denna rapport tyvärr men det kanske ovannämnda personer eller FHI kan svara på.)
Däremot vet jag att även ett tillfälligt missbruk kan utlösa psykoser. Har även träffat såna "partyrökare" som har drabbats av detta.

Det blev ett långt svar.

Uffe

Visningar : 536