user-image
Okänd
Annat

Jag har många frågor för jag har inte så många att prata med. Hur mycket poäng behövs det för att komma in på sjuksköterskeutbildningen? Hur gör man om man vi flytta utomlands(inom EU) när man fyllt 18? Var kan man lära sig att tala ett annat språk, förutom i skolan? Hur gör man om man vill gå med i den katolska kyrkan när man är under 18 år? Om man är 16 år får man ha sex med en 18 åring då lagligt? Om man skaffar sig ett sommarjobb kan föräldrarna då välja att ta hand om pengarna man tjänar om man är under 18 år?


SVAR

Hej,
Ska försöka att svara på dina frågor även om vi inte har kunskap om alla dem.

Hur mycket poäng behövs det för att komma in på sjuksköterskeutbildningen?
- På studera.nu finns information om studier och på vhs.se (Verket för högskoleservice) kan du söka statistik på vilka poäng som behövts för att komma in på sjuksköterskeutbildningen tidigare terminer.

Hur gör man om man vi flytta utomlands(inom EU) när man fyllt 18?
- När du är 18 år är du myndig och i lagens namn vuxen. Då har du rätt att själv styra över ditt liv och där ibland var du vill bo. Om man är medborgare i ett EU-land har man rätt att fritt flytta, arbeta eller studera i ett annat EU-land. Hittade den här sidan där du kan läsa mer om hur det fungerar att flytta inom EU: eu-upplysningen.se

Var kan man lära sig att tala ett annat språk, förutom i skolan?
- Det finns en massa skolor som ordnar kvälls-, helg och sommarlovs språkkurser. Det är bara att söka på språkkurser på nätet.

Hur gör man om man vill gå med i den katolska kyrkan när man är under 18 år?
- Det vet jag faktiskt inte. Mitt tips är att du kontaktar den katolska kyrkan där du bor eller den som ligger närmast din hemort.

Om man är 16 år får man ha sex med en 18 åring då lagligt?
- I Sverige är den sexuella myndighetsåldern 15 år. Det betyder att man när man fyllt 15 år lagligen kan ha sex. Alltså är det lagligt att en 16 åring och en 18 åring har sex. Om en av parterna (eller båda) som har sex, är under 15 år är det olagligt. Kom ihåg att det alltid ska kännas rätt för en själv när man har sex.

Om man skaffar sig ett sommarjobb kan föräldrarna då välja att ta hand om pengarna man tjänar om man är under 18 år?
- Du kan läsa om barns rättigheter på BRIS hemsida. Där står det bland annat ett barn vid 16 års ålder har rätt att själv förvalta egna intjänade pengar. Med andra ord har du om du fyllt 16 år rätt att själv ta hand om de pengar du själv tjänat, dina föräldrar får då inte ta hand om dem pengarna.
Barnrättsbyrån kan ge unga information, stöd och hjälp om juridik (lagar och sånt) erstadiakoni.se/barnrattsbyran

Lycka till!
Varma hälsningar,
Tjejzonen

Visningar : 429