user-image
Okänd
Annat

Hej. Jag jobbar extra på flera arbetsplatser, och nu har det på en av dem där jag trivts allra bäst och jobbat mest (ca. 3 dagar i veckan) dykt upp ett problem – en kvinna (ca. 55 år) har placerats där för arbetsträning. Hon har nu varit där en vecka, och gissningsvis kommer hon att få antingen en fast tjänst eller ett vikariat där i framtiden, då hon ska omplaceras inom regionen. Vi är många timanställda, men har bara en fast anställd, som dessutom snart blir mammaledig. Så själva problemet: den här kvinnan struntar i våra rutiner, exempelvis vad gäller hygien, och viftar bara bort det då vi påpekar att hon bryter mot livsmedelsverkets regler ("jag vet, men jag ser ingen här som ska ge mig böter för att jag inte använder handskar!"), hon pikar oss (alla timanställda upplever samma sak, oavsett om vi är kring tjugo eller 40), börjar omorganisera de system vi har arbetat fram utan att ens fråga varför vi har gjort som vi har gjort – visst är det bra att få synpunkter på saker som kan effektiviseras och så, men det mesta är ändå ordnat som det är av en anledning. Då vi påpekar att det inte är så lämpligt att ändra om, exempelvis i telefonregister, måste vi verkligen argumentera mot henne för att få ändra tillbaka, och får i slutändan ändå svaret att "jag tycker ändå att det vore bättre på det här sättet". Hur ska man bemöta ett sådant beteende och få henne att förstå att det inte är okej? Vi har pratat med chefen som verkligen lyssnat, men då hon kommer till vår arbetsplats uppför sig den arbetstränande exemplariskt, på gränsen till att smöra, så hon kan inte prata med kvinnan utan att det framkommer att det är vi som har "skvallrat". Det vore naturligtvis inte så bra, särskilt inte om hon blir fast anställd sedan. Som det är nu är det inte hållbart – alla vi övriga känner oss nedtryckta och maktlösa, vi mår dåligt på jobbet. Eftersom det inte är någon sluten arbetsplats kan vi inte heller säga ifrån utan att ställa till en offentlig scen, och det mesta är ändå bara underförstådda antydningar om att vi gör ett dåligt jobb, att vi ingenting kan eller vet och att allt vi gör är fel som inte riktigt går att bemöta. Har du några tips eller idéer om hur vi ska göra? Tacksam för svar!


SVAR

Hej!

Jag förstår ditt och arbetsplatsens bekymmer. Som anställd har man skyldighet att själv se till så att alla regler följs, vilket denna kvinna struntar fullständigt i. Att som nyanställd eller provanställd eller vilket som så kan man såklart inte agera "kung eller drottning" utan att respektera er som har jobbat där längre. Detta är ju egentligen ett fall mellan kvinnan och din chef, men eftersom hon smörar för chefen kommer det ju inte upp till ytan genom henne själv. Mitt tips är då att ni i ett gemensamt möte tar upp detta med hur ni alla vill man ska jobba med rutinerna, hur alla ska respektera varandra och hur viktigt det är att prata MED varandra och inte OM varandra.

Hennes nya idéer på saker kan ju såklart vara givande för er, men jag är övertygad om att ni inte har haft någon dålig rutin innan, vilket gör att kvinnan måste respektera att såhär är det på denna arbetsplats. Jag tycker inte ni ska känna er skyldiga när ni tar upp detta för kvinnan och chefen, det är inte att skvallra, det är att förbättra arbetsmiljön, göra så att alla känner sig trygga och jobbar under samma förutsättningar.

På er möte borde ni även förtydliga era rutiner, vilka som gör vad och hur det ska göras. Problemet med sådana här saker kommer oftast ifrån ett dåligt ledarskap. Om ni känner att ni behöver hjälp utifrån med att förbättra ledarskapet på din arbetsplats kan ni alltid boka in Mia Törnblom som jobbar med just ledarskap på arbetsplatser. http://www.mtgruppen.com/

När ni ska ta upp detta är det viktigt att ni alla som inte är överens med kvinnans arbetssätt, kan gemensamt skriva exakt vad ni är missnöjda med till chefen. Men tänk på att det inte får bli något kränkande, utan kritik som man kan förändra situationen med.

Visningar : 491