user-image
Okänd
Annat

Hej, jag undrar vad är det bästa sättet att lära sig att gå i split. Jag har hört att man bör strescha både morgon och kväll, men jag har väldigt svårt att hinna med något på morgonen eftersom jag tar bussen till skolan kvart i sju nästan varje dag. Jag undrar också hur man får bättre ryggmuskler, har märkt att jag börjar få ont i ryggen allt mer oftare och vill veta hur jag kan sätta stop på det. Tjej, 17


SVAR

Hej!

Oj, vilka frågor. Jag kan ju absolut inte gå ner i split/spagat, så jag är nog fel person att fråga. Men ja, stretching låter som en bra början. Det måste ju handla om att använda lederna (och muskulaturen) till sina ytterlägen. Det vill säga deras maximala rörelseomfång. Och det är inte helt enkelt att uppnå om man inte använt dem så sedan man var liten och hängde och klängde i lekställningarna. Förstår du vad jag menar? Så, jag vet ärligt talat inte. Du får helt enkelt jobba på att mjuka upp leder, tänja/mjuka upp muskulaturen - bli smidigare. Om det sedan resulterar i att du kan gå ner i split törs jag inte svara på.

Angående ryggmuskulaturen så är det väl framförallt varierande styrketräning som gäller. Jättebra att du själv förstår att det med stor sannolikhet är lösningen på ditt problem. Men som jag sagt till många andra ... om du tränar ryggen måste du även träna mage/bröst för att undvika andra problem. Jag vet inte om du har för avsikt att träna på gym eller så, men här i alla fall en sida som har en del övningar: http://www.styrkeprogrammet.se - med bra videos till.

Kram, Louise

Visningar : 244