user-image
Okänd
Annat

Snälla läs detta, jag behöver hjälp så fort som möjligt.. Jag har en kär vän som är nere i skiten, hans uppväxt har varit långt ifrån lätt.. Mer än så behöver jag inte gå in på. Han har tagit massvis med droger och det känns som om varje gång jag pratar med han är han hög som ett jävla hus.. Han har ringt med flertal gånger när han är självmords belägen, när han har varit uppe på höga hus, broar och varit nära att hoppa framför tåg.. Jag började umgås med denna person för cirka två år sedan och det var också då jag själv provade min första spliff, då tyckte jag det var skit häftigt och jag kände mig som om jag svävade på moln.. Men jag kände tillslut att.. Fortsätter jag med detta kommer jag hamna på botten och sluta som någon jävla halvdöd pundare.. Så jag själv, slutade upp med drogerna, jag klarar knappt av att dricka alkohol längre.. Men jag bad min kompis att sluta upp med drogerna, men det känns som om han inte riktigt lyssnar på mig, jag får antingen korta svar som om han inte bryr sig.. Men jag vet att han är bättre än så, så vad fan ska jag ta mig till? Han är en riktigt go grabb och en riktigt fin vän, man har inte många sådana vänner kvar.. Killen ställer upp när det väl gäller ! Jag vill inte förlora honom.. Jag ser tre alternativ.. 1- Han fortsätter röka och dras ner mot sin undergång. 2- Han fortsätter ta droger.. Då jag kommer ge upp honom som min kompis. 3- Han slutar med drogerna vilket leder till att vi alla mår bättre.. Snälla vad ska jag ta mig till?


SVAR

Hej R!
Det låter som om du verkligen gillar din vän. Och han behöver definitivt en vän som du, så jag tycker inte alternativ tre (att du glömmer honom) är något att satsa på.

Hur du skall göra för att motivera honom att sluta med droger är däremot ingen lätt fråga att svara på. Oftast är det en lång resa där man måste vara beredd på besvikelser och misslyckanden och ändå orka ta nya tag, om och om igen.

Jag tror också att det är bättre att inte vara ensam om att försöka få rätsida på en sådan här situation utan ha någon som kan ge tips och råd och peppning.

Det vore nog väldigt bra, för er bägge, om du kunde resonera om problemet med en klok vuxen du kan lita på. Kanske någon som också känner din kompis lite. Så kan ni tillsmmans hitta strategier och förhållningssätt som kanske skulle funka.

Du kan också ta kontakt med kurator i skolan, maria ungdom eller mini maria, någon på vårdcentralen eller kanske till och med socialtjänsten om du behöver konkreta råd om vad man kan göra just där du bor.

Lycka till!
Karin

Visningar : 248