user-image
Okänd
Annat

Hej! Jag har under en lång tid velat byta religion. Jag är kristen just nu och vill konvertera till buddhismen. Jag har sagt det till min mamma men hon skrattar åt mig och säger att jag inte får det. Får man inte bestämma det själv även fast man är under arton? Och hur gör man det egentligen? Måste man fylla i några papper? Måste man gå till ett tempel? Jag är tacksam för svar!


SVAR

Hej A!

Jag blir lite nyfiken på vad du menar med att byta religion. När du säger att du är kristen just nu, vad betyder det för dig??
Tror du på Gud, på det kristna budskapet om Jesus, eller handlar det om att dina föräldrar lät döpa dig när du var barn och att du är medlem i Svenska Kyrkan?
Har du gått konfirmationsundervisning? Där får man ju lära sig mer om den kristna tron. Så man vet lite mer vad det är man vill byta från.....

Rent generellt får man tro vad man vill. Ingen kan hindra dig att läsa buddhistiska skrifter och lära dig mer om buddhismen. Kanske du skulle börja med att göra ett studiebesök på ett tempel och prata med några munkar. Rent formellt hur man gör för att bli buddhist får du nog prata med dem om, men jag tror din mamma har rätt när hon säger att du inte kan gå ur Svenska Kyrkan utan hennes medgivande förrän du är myndig. Men gränserna är lite flytande, man anser att barn från 12 års ålder har viss "beslutsrätt" tex när det gäller religion, och att denna ökar successivt ju äldre man blir, men man försöker alltid resonera med föräldrarna och få dem att förstå hur barnet/ungdomen tänker och känner.

Mitt råd till dig just nu blir alltså detta: det är ingen brådska med att gå ur Svenska Kyrkan, du får tro på vad du vill i alla fall. Lär dig mer om olika religioner och pröva på att "tillämpa" dem (be, meditera, göra ritualer etc) så upptäcker du nog så småningom vad som passar dig bäst. När du är myndig kan du gå ur Svenska Kyrkan och gå med i vilket samfund du vill!

Lycka till!
Karin

Visningar : 674