user-image
Okänd
Annat

Hej! Alltså det är såhär. Att min vän, som jag känt i ungefär ett halvår har berättat för mig att hon skär sig själv och mår väldigt dåligt men jag får inte berätta för någon. Jag är den enda som får veta om det så därför kan jag inte prata med hennes bästa vän om det. Jag tycker detta är jättejobbigt och jag är väldigt orolig för min vän. Vad kan jag göra? Snälla hjälp mig…


SVAR

Hej

Det är ett vanligt fel bästa vänner gör, att lovar saker om varandras psykiska mående om att man inte ska berätta om det. Det finns gränser där man tillslut tvingas berätta för att det är ohållbar situation som man aldrig kan bära på ensam. Det är farligt för dig att bära en så tung börda på dina axlar utan att få ventilera det med någon, det måste din vän förstå. Jag tycker du ska sätta dig ner och prata ut med din vän och förklara hur allvarligt det faktiskt är eftersom dels kommer ärren finnas kvar lång tid framöver i en del fall även resten av livet. Det är heller aldrig någon lösning på dom problem, ångest och tankar som hon har, utan det är bara en kortsiktig undanflykt för att den fysiska smärtan tar över den psykiska. Sen ligger det ju alltid något bakom anledningen till självskadorna och kring ångesten, dvs tex mobbning eller annan traumatisk upplevelse som hänt eller prestationskrav i skolan.

När ni pratat om detta tycker jag du ska erbjuda henne om att ni gemensamt går till tex kurator eller ungdomsmottagningen så att din vän får hjälp av att bli av med detta beroende. Att få henne att inse att hon nu måste få hjälp utifrån är nödvändigt eftersom du aldrig kommer klara det själv. Nästa gång ska du vara försiktig med att lova saker innan du ens vet vad hon ska berätta. Du kan säga såhär "om det gäller ditt liv eller psykiska mående, så kan jag inte lova att jag håller tyst om det, eftersom jag känner att jag inte kan bära all böra själv". Men det betyder ju naturligtvis inte att du ska gå runt och sprida detta till vem som helst, utan du måste välja en person som kan ämnet mer än du själv, helst en vuxen.

Sen ska du ju alltid finnas där för din vän, kunna erbjuda att den kan prata med dig och även att ni hittar på roliga saker tillsammans så hon får något annat att tänka på som är positivt.

Visningar : 399