user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej! Tjej, 14 år här! Det är så att jag har väldigt grov acne, finnar och allt sådant. 50 + bara på hakan, så ni kan tänka er hur hemskt det ser ut. Mitt problem är att jag vågar inte gå ut. Jag känner mig så ful, äcklig, hemsk, vill inte bli sedd. så jag stannar inne. Jag Skäms så mycket när någon säger "hej du har mycket finnar" de förstår inte hur mycket det sårar mig, hur mycket jag är medveten om mina hudproblem. Och när jag far till skolan, sätter jag jättemycket med smink på så att jag inte skall se för hemsk ut, gör detta så att jag får mer finnar? Vad skall jag göra för att få bort dem? tvättar redan ansiktet 2 ggr/ dagen och använder hud-rengöringsmedel, frågade min mor om jag skulle kunna få någon medicin mot min acne, men hon är en sådan som inte vill att man skall ta mediciner åt sådant så, såklart var hennes svar nej. Hjälper det att dricka mycket vatten eller är det bara en myt? Snälla hjälp mig! vad skall jag göra? tacksam för svar!


SVAR

Hej!

Ja, usch ... akne kan vara riktigt jobbigt! Nu har jag aldrig haft lika stora problem som du tycks ha, men jag förstår verkligen att det är hämmande och påverkar dig negativt rent generellt. Inte gör det ju saken bättre att kompisar etc. ständigt påpekar något som du uppenbart vet om. Vad säger du tillbaka i en sådan situation? Berättar du hur dessa kommentarer får dig att känna? De kanske inte inser att påpekandena sårar dig? 

Smink i sig ger dig inte nödvändigtvis mer finnar, men kan göra att huden i allmänhet blir än mer irriterad. Nu är jag varken hudterapeut eller doktor, så jag är inte jätteinsatt i detta. Men visst finns det hjälp att få. Börja med att läsa vad som står på Sjukvårdsrådgivningens hemsida tycker jag:

Akne (allmänt/symptom/behandling etc.) 
Akne, ungdomsfinnar – vad kan man göra själv?

Sedan kan du prata med exempelvis skolsköterskan om hur du ska gå tillväga. Försök också förklara för din mamma hur allt det här får dig att må, att det faktiskt påverkar dig och din livskvalitet negativt. Hon kanske bara inte inser hur mycket du påverkas av din akne. I slutändan vill hon garanterat vad som är bäst för dig.

Kram, Louise


Visningar : 525