Hej,
Tack för dina frågor!
För att kunna ge bra svar på alla dina frågor skulle jag egentligen behöva veta lite mer om just din situation. Men först och främst vill jag säga att det är bra att du ska gå gymnasiet. Se till att läsa något du tycker är både roligt och intressant, för det är jätteviktigt gå klart gymnasiet. Om man inte har gått gymnasiet är det svårt att få ett jobb och en bra lön.
Bostadsbidrag är framförallt till för barnfamiljer och unga mellan 18-28 år. För att få bidraget behöver man bo i Sverige men man behöver också ha en ekonomisk situation som uppfyller ett antal olika krav. Både försäkringskassan (som har hand om bostadsbidrag) och kommunens socialsekreterare (som har kan ge pengar till de som verkligen behöver och inte har några sätt att försörja sig) fattar sina beslut utifrån individuella bedömningar, alltså hur ekonomin ser ut för precis den person som söker. Det är alltså inte som t.ex. barnbidrag som går till alla familjer bara de har barn i en viss ålder.
Ett bra sätt kan vara att kontakta kommunen och försäkringskassan och fråga om just din situation ger dig möjlighet till något stöd eller bidrag. Eller så kanske du i alla fall kan få lite tips och råd kring din situation med familjen och ekonomin. Om du ska gå gymnasiet någon annanstans än i den kommun du bor i, kan det finnas andra möjligheter till bidrag utöver studiebidraget . De kalla extra tillägg eller inackorderingstillägg. Det kan även vara en bra idé att se om du kan söka studiehjälp från stiftelser. På nätet eller på biblioteket kan du läsa om vila fonder och stiftelser det finns att söka pengar från.
Att hitta ett boende är ett stort problem för många i Sverige, kanske allra mest för unga. Tyvärr får man inte automatiskt en lägenhet om man inte har ett boende, inte ens när man fyller 18. Du skriver inte hur gammal du är men innan du fyller 18 är du omyndig. Det betyder att dina föräldrar är både vårdnadshavare och förmyndare för dig och det betyder att de bestämmer mycket om din ekonomi, var du bor och såna saker. Dina föräldrar har också underhållsskyldighet tills du är 18 år (eller som längst till du fyller 21 om du fortfarande går på gymnasiet). Det att de har ansvar för att du har en okej ekonomisk nivå och t.ex. har de kläder, mat och boende som du behöver (men inte allt du kanske vill ha…).
Om man går eller ska börja gymnasiet så kan vissa enskilda gymnasieskolor ha ett samarbete med lokala hyresföretag men generellt sett så är det inget som kommuner eller enskilda gymnasieskolor kan hjälpa till med. Så mitt tips till dig är att ställa dig i bostadskö om du inte redan gjort det, och samtidigt hålla utkik på hemsidor som annonserar både andrahandsuthyrning och lägenheter där man hyr ett av rummen (ex. https://www.blocket.se/bostad/uthyres/lagenheter). Men hur man än gör är det svårt att ha råd med ett eget boende medan man går gymnasiet. Ekonomiskt är det allra bästa nog om det ändå finns ett sätt för dig att bo kvar hemma, men det beror förstås på hur dåligt du tycker att du är hemma.
A-kassa är en sorts försäkring som du betalar in till när du arbetar och har inkomst som ska skydda dig när du arbetslös och saknar inkomst. Du betalar alltså pengar till a-kassan när du jobbar och sedan kan du få ersättning därifrån ifall man bli arbetslös. Inte heller det är något man får automatiskt bara för att man fyller 18. Försök att den närmaste tiden fokusera på gymnasiet och att göra så bra ifrån dig som du kan där. När du är klar har du betydligt bättre chanser att både få ett bra jobb och en egen bostad.
Lycka till!
Jens
Visningar : 472