user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej, pga familjens svårigheter med ekonomi kommer min familj att flytta utanför Stockholm. Jag, som både går i gymnasiet här men även går i kyrkan, som är väldigt viktigt för mig, inte kan lämna Sthlm. Därför blir nu tvungen att flytta hemifrån, vilket är möjligt, då jag om en månad fyller 18 år. Men för att bo ensam, måste man ha en lägenhet/rum och inget är tyvärr gratis så jag måste ha ett jobb som iallafall täcker de mest grundläggande avgifter. Därför har jag följande frågor: 1. Vad är rimligt antagande för hur mycket jag behöver per månad. Kan tänka mig cirka 4-5 tusen för ett rum/etta och aproximerar ca 3000 för mat, eventuella kläder och hemma saker. Vilket ger en budget på ca 8000kr i månaden. Är det en rimlig aproximation? 2. Vad är det för deltidsjobb jag borde söka och vad ska en 18 åring bli betald ( hörde att det kan vara något speciellt, skriv gärna om jag har fått fel uppfattning :) ) Det måste vara deltid, då jag som sagt går i skolan. 3. Brukar socialtjänsterna på något sätt hjälpa med sådant? Eventuella bidrag etc. Har nämligen en vän ( i min ålder ) som för några anledningar inte kunde bo kvar med sina föräldrar och blev fixad en lägenhet/studentboende och får engligt henne 3 tusen kronor för att ”överleva”. Tacksam för svar!


SVAR

Hej,
Det är många frågor och flera av de är jag absolut inte expert på. Det första du ska göra är att kontakta kommunen där du bor och fråga hur de kan hjälpa dig. 

1. Det är inte lätt att hitta ett boende för mindre än 5 000 kr/mån i Stockholm men allt beror ju på var i stan det ska vara. Matkostnader får du räkna med ungefär 1 800 kr/mån och då är det mat hemma som räknas. Tänk på att du kommer betala internet, försäkring, sl-kort och så vidare själv. Dock är det så att om du och dina föräldrar kommer överens om att det är bättre att du bor kvar så har de faktiskt ett ansvar att se till att du överlever tills du är 21 år iaf. Så se till att ni är överens så har du en mycket bättre trygghet. Men räkna med att det blir en liten budget. 

2. Att få ihop 8 000 kr i månaden på deltid kan bli slitigt, men bestämmer du dig ska det nog gå bra. Det finns lagar som reglerar det minsta du får betalt. Lagarna kan vara lite tuffa att läsa och fatta så bästa tipset här är att du vänder dig till något av fackförbunden. LO, Unionen, Kommunal och Hotell- och resturangfacken är ett par exempel på fackförbund som har många medlemmar bland de unga i arbetslivet. De kan regler och lagar på sina 5 fingrar. 

3. Om du fortfarande går i skolan kan det finnas bidrag att få för att kunna fortsätta studera när du måste bo på annan ort än din familj. Förr hette det inackorderingsbidrag men jag är faktiskt inte säker på om det heter det längre. Detta är något som kommunen också kan svara på åt dig. Ring bara växeln och berätta att du ska bo kvar och familjen flytta, så kan de skicka dig till rätt person. 

Lycka till!


Visningar : 152