INTERVJU Annesofie Blixt har varit volontär i flera olika stödföreningar, men överallt möttes hon av samma fråga: “Varför har ni inte öppet på helger?”. Därför startade hon Tilia – föreningen som håller öppet när andra har stängt.
Annesofie Blixt, eller Annso som hon kallas, lyser lika starkt som septembersolen när hon berättar om vad som har hänt sedan hon startade Föreningen Tilia för knappt ett år sedan. Hon berättar om alla fina stipendier, att hon och hennes kollega Jenny har lyckats värva en massa grymma volontärer, utökat chatten med fysiska stödgrupper och dessutom lanserat Be You – ett skolkoncept där de föreläser och arrangerar workshops kring självkänsla och självförtroende.
Men allra gladast blir Annso när hon pratar om alla de ungdomar som hon har kommit i kontakt med:
– Det är så häftigt att se dem göra framsteg. Jag blir så jävla stolt när de säger “Det du sa tänkte jag på idag och det hjälpte faktiskt”. Då känns allt slit värt!
Till Tilia kan vem som helst mellan 12-30 år vända sig. Annso berättar att det är allt ifrån unga som har varit flera vändor i vården utan att få ordentlig hjälp och som har tappat förtroendet för samhället, till personer som inte är tillräckligt sjuka för att få vård men som ändå mår jävligt dåligt. Och så de som bara vill snacka lite.
Vilka är de vanligaste frågorna ni får?
I sina samtal passar Annso och hennes vänner också på att informera om ungas rättigheter, exempelvis rätten att få vård i annan kommun om ens egen inte kan erbjuda den. Om de har möjlighet erbjuder de också fysisk hjälp.
– Om du har telefonskräck och inte vågar ringa exempelvis BUP, då hjälper vi till att ringa så att du faktiskt kommer dit. Vi kan också gå med till UMO för att hämta ut ett graviditetstest om du inte vill göra det med någon närstående. Det har också hänt att vi har hjälpt till med polisanmälningar.
Vid sidan av sitt brinnande engagemang i Tilia pluggar Annso till Studie- och yrkesvägledare, något hon så småningom hoppas kunna få användning av i sin förening:
– När man börjar må bättre är det viktigt att hitta sätt att leva i vardagen. Och då är det bra att kunna hjälpa ungdomarna att söka jobb och utbildning.
Var får du all din energi och engagemang ifrån?
– För mig är det självklart att hjälpa till. Om jag skulle höra allt det jag hör utan att göra något åt det så skulle jag inte kunna leva med mig själv. Jag vet att alla de jag snackar med har friska bitar också, oavsett hur dåligt de mår. Kanske är det istället samhället som är sjukt...
Mejl
Du kan maila Tilia om vad du vill på stod@foreningentilia.se. De försöker svara så fort de kan, men med garanti att det inte ska ta längre än fem dagar.
Chatt
Varje dag i veckan, måndag till söndag mellan klockan 21-23. Fullständigt schema hittar du på http://foreningentilia.se/chatt/.
Telefon
Se http://foreningentilia.se/telefonstod/ för telefonnummer.
Stödgrupper
Tilias stödgrupper är inte en form av behandling och ersätter inte vård eller terapi men kan vara ett komplement. Du ska vara mogen att dela med dig av dina egna erfarenheter men också kunna lyssna på andra. Processen bygger på ett aktivt deltagande, man deltar dock självklart inte mer än man själv vill eller klarar av. Stödgrupperna finns endast i Stockholm för tillfället. Läs mer på http://foreningentilia.se/stodgrupp-intro/.
Stöd & Svar
Du kan också ställa frågor till Annso här på Ungomar.se. Hon sitter nämligen med i vår Stöd & Svar-panel och svarar på dina frågor om självkänsla, ångest, oro, depression och ätstörningar.
En bra sak med Tilia är att man inte bara vänder sig till tjejer. ALLA är välkomna!