Varför knarka?

Droger hit och droger dit, men vad är det egentligen som gör att många av oss är så fascinerade, nyfikna och lockade av knark?

Du har säkert sett en massa filmer där någon cool karaktär puffar på en joint eller snortar kokain, och kanske har du själv funderat på att testa droger någon gång. Kanske har du redan testat. Det är ganska vanligt att göra det i tonåren, var femte person upp till 20 år har gjort det, och anledningarna kan vara många. 

Ofta målas det upp som att det bara är ”misslyckade” människor som pysslar med droger. Men det stämmer inte, säger Philip Lalander. Han är professor i socialpsykologi vid Malmö högskola och har forskat mycket om varför människor använder narkotika.

– Ofta är det helt mänskliga processer som ligger bakom att någon testar droger, säger Philip. Det kan exempelvis vara längtan efter gemenskap, att passa in. Kanske har du en jobbig uppväxt eller befinner dig i en fattig eller utsatt situation och känner att samhället och dess representanter kan dra åt helvete. Då kan en del känna att droger kan funka som en alternativ arena där man kan visa sig duktig och känna sig cool.

Även många som växer upp med goda familjeförhållanden testar droger, men det är inte lika vanligt att de fastnar i ett missbruk eftersom de ofta har en framtidstro och andra sociala nätverk som kan backa upp och stötta.

– De som kommer från trasiga bakgrunder har berättat att de tänker “Jag kommer ändå inte att lyckas, så vad spelar det då för roll om jag gör något som hotar min framtid?”, säger Philip.


Andra orsaker till att unga – och gamla också för den delen – tar droger kan vara för att livet känns trist, att man känner att man har fastnat i hamsterhjulet. I dag finns en stark fixering vid yta och framgång och att vi måste lyckas NU! NU! NU! och droger kan då bli ett sätt att fly ansvaret och testa sig fram till en ny identitet. 


VISSTE DU ATT?

Den vanligaste drogen i Sverige är cannabis. Cannabis är lagligt i bland annat Kalifornien och Amsterdam, men här i Sverige är det olagligt att både sälja och använda drogen. Ändå har nästan var femte av alla som går gymnasiet någon gång testat att röka cannabis!


Att röka några bloss på en joint är inte så farligt, på samma sätt som att det inte är farligt att dricka en enstaka öl, men om du röker ofta försämras hjärnans funktioner. Det är långt ifrån alla som testar cannabis som trillar in i ett starkt missbruk och går vidare till tyngre droger. Men i bland är det svårt att stå emot grupptryck och drogernas effekter, det är starka krafter och det är lätt att ge efter. 


OBS! En sak som är viktig att komma ihåg är att cannabis och många andra droger är olagliga. Och om du använder eller säljer vidare dem kan du straffas och dömas till böter och fängelse. Alla droger är dessutom på olika sätt skadliga för din kropp och din hjärna – och vissa är extremt beroendeframkallande. På Umo.se kan du läsa mer om droger och dess olika effekter.


Det kan vara svårt att sluta använda droger. Exempelvis kan det innebära ett uppbrott med nära vänner och att du till en början känner dig vilsen. Men om du känner att du mår dåligt av droger, eller använder droger för att du mår dåligt, är det viktigt att du söker hjälp så att det inte blir värre. Det finns många andra sätt att hantera dina tankar och problem på som är mycket bättre än droger. En bra början kan vara att prata med någon på din ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Om du har en kompis som använder droger och som du tror mår dåligt är det viktigt att vara medmänsklig, säger Philip Lalander.

– Se inte de här personerna som ondskefulla individer utan som människor. Delta inte i massa skvaller och skitsnack. Då blir allt bara värre. Den här killen eller tjejen är ju fortfarande en människa som du tycker om, och har ju inte blivit ett monster. Så var schyst och inte dömande, försöka prata med din kompis och hjälpa han eller henne att tänka efter och reflektera.


VISSTE DU ATT?

Många av de kemiska droger som används idag togs från början fram i medicinska syften. Exempelvis amfetamin, som har använts både mot astma och som bantningsmedel. Under andra världskriget användes amfetamin som uppiggande medel till soldaterna.


Det finns också andra narkotiska preparat som har testats i militära sammanhang. Exempelvis LSD – med mindre lyckat resultat: 




VAD HÄNDER I HJÄRNAN NÄR VI BLIR BEROENDE?



LÄS MER!

● På Sjukvårdsupplysningen 1177 hittar du mer info om alkohol och droger och vart du kan vända dig om du behöver stöd och hjälp! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


2 Kommentarer

  1. Wow, vilken uppfriskande klok text! Särskilt delen om att inte se ned på folk som använder droger är väldigt viktig. Brukare behöver stöd och kärlek precis som alla andra.

  2. ovanligt bra, många ”infotexter” slutar bara i propaganda. Bort med stigmat! plus att ni bör nämna att det finns dem som brukar droger för att det är kul och har ett fullt funktionellt liv!:)

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.