Kerstin Rathsman jobbar på sociologiska institutionen vid Uppsala universitet. Hon har bland annat forskat om hur livet blivit för kvinnor som utsatts för incest under barndomen, och hon berättar att det finns hjälp att få och att det går att få ett bra liv trots övergreppen.
– Identiteten är ju föränderlig. Bara för att du varit offer i det här sammanhanget behöver du inte vara det resten av livet. Erfarenheterna finns ju kvar men du kan få hjälp med att bygga upp dig och kunna ha ett bra liv i alla fall, säger Kerstin Rathsman.
Vad som får en mamma eller pappa att begå övergrepp på sitt barn är inte helt kartlagt. Mycket av forskningen pekar på att det i första hand inte handlar om lust och sexualitet utan i stället om makt. Om att ha full kontroll över en annan person. Men oavsett anledning är alla former utav övergrepp en kriminell handling och förbjudet enligt lag!
Att incest bara sker i fattiga problemfamiljer stämmer inte. Det är ett problem som finns i alla kulturer och alla samhällsklasser. Och Kerstin Rathsman är övertygad om att de flesta har någon i sin bekantskapskrets som har varit utsatt, men att vi inte vet om det.
– Vilka är det myndigheterna kommer i kontakt med? Jo, problemfamiljerna. I överklassen upptäcks det inte lika lätt. Men det förekommer även i så kallade fina familjer, högutbildade, högstatus, alla klasser, säger Kerstin Rathsman.
Det finns hjälp att få!
Om du har blivit utsatt för någon form av övergrepp av en släkting är det viktigt att du berättar det för en vuxen. Välj någon som du har förtroende för, du måste absolut inte berätta det för alla. Det är helt upp till dig!
Du kan exempelvis vända dig till BUP, skolkuratorn, skolsköterskan eller ungdomsmottagningen.
Känner du att det är ett för stort steg finns det även stödgrupper – exempelvis RSCI – Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp – där du kan få prata med andra som har varit med om liknande saker. Det kan få dig att må bättre och känna att du inte är ensam.
– Vad som än har hänt så är det ALDRIG ditt fel, säger Kerstin Rathsman. Det är viktigt att du inte tar på dig skulden! Många får höra av sina föräldrar att “så här gör alla föräldrar mot sina barn”. Barn känner ju inte till vuxnas sexualitet, så hur ska de kunna veta hur det ska vara?
Hur hjälper jag en vän som har blivit utsatt?
– Det viktiga är att finnas där och visa det! Men kom också ihåg att råda din vän till att gå och prata prata med en vuxen eller kontakta mer professionella rådgivare. Det behövs både och.
HÄR FINNS STÖD!
För dig som har blivit utsatt för ett övergrepp och vill ha hjälp och stöd finns flera ställen avv vända dig till. Här är några:
●
RSCI: 08 - 696 00 95
●
Barnens rätt i samhället, BRIS:
116 111
● Nationella hjälplinjen:
020-22 00 60
●
Brottsofferjouren:
0200-21 20 19
● Jourhavande kompis:
020-222 444
● Kvinnofridslinjen – Hit kan du som tjej ringa gratis och få prata om vad som hänt och få stöd. Telefonnumret är: 020-50 50 50.
● Ungdomsmottagningen – De som arbetar här har tystnadsplikt och lyssnar gärna och ger stöd. Du
hittar din närmaste ungdomsmottagning på Umo.se.
STÖD & SVAR
• Jag har berättat för min mamma att pappa tvingat sig på mig, men hon anklagar mig för att ljuga!
Du har gjort något jättestarkt genom att våga berätta för din mamma. Bra gjort! Att mamma sedan inte fattar det, beror inte alls på dig, utan på henne själv. Hon klarar helt enkelt inte av att riktigt ta in vad du berättade. Hon hamnar i någonting man kan kalla psykisk kris, där hon inte kan använda sin hjärna på ett vettigt sätt. Men låt inte detta hindra dig från att ta steg nummer två, nämligen att berätta för någon utanför familjen som kan se logiskt på det hela och ge dig den hjälp som du så väl förtjänar! Läs hela svaret …
• En person i min närhet utsätts regelbundet för sexövergrepp av sin pappa.Hur kan jag hjälpa henne?
Det här får självklart inte fortsätta då den här tjejen tar allvarlig skada av det som pågår. Det är ett grovt brott att utsätta någon för sexuella övergrepp på det här sättet. Därför är det viktigt att man griper in när man får vetskap om en sådan här sak. Eftersom du nu vet om det här så är det bra om du säger till henne att det här inte är okay, och att du måste berätta det här för någon som kan hjälpa henne. Läs hela svaret …
• För några veckor sen blev jag våldtagen, inte av vem som helst, utan min pappa. Jag vågar inte berätta, vad ska jag göra?
Att din pappa gör så här mot dig är väldigt allvarligt, och det är därför oerhört viktigt att det kommer fram. Jag vet att så gott som samtliga som blivit utsatta för denna typen av övergrepp har svårt att berätta av olika anledningar. Det kan vara så att man skäms och tror att det på något sätt är ens eget fel att ens egen förälder gör så här mot en, men om du tänker så kan jag säga att det ALDRIG är ditt fel, utan din pappa är på ett eller annat sätt sjuk som gör så här mot dig, och det är inget som du har orsakat. Läs hela svaret …
LÄS MER!
● På Umo.se kan du läsa mer om sexuella övergrepp i familjen och en
intervju med Rebecka som utsattes för sexuella övergrepp av sin styvpappa.
● Hos Sjukvårdsupplysningen 1177 hittar du mer info om sexuella övergrepp och vart du kan få stöd! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.