Ett nej är ett nej!

Våldtäkt är ett sexuellt övergrepp som är olagligt och straffbart. Men det kan vara svårt att veta vad som räknas som våldtäkt. Här berättar vi mer om vad en våldtäkt är och hur du får hjälp om du har blivit utsatt!

Det finns många missuppfattningar när det gäller våldtäkt. Exempelvis är det lätt att tro att det måste vara sparkar och slag eller annat våld inblandat – det heter ju ändå VÅLDtäkt – eller att det måste ske en penetration. Men så är det inte! 

Vårdguiden 1177 beskriver det så här:

Våldtäkt sker inte bara genom slidsamlag. Det kan även ske genom analsex, oralsex eller genom att någon för in föremål eller fingrar i slidan eller analöppningen.

Att ha samlag med en person som befinner sig i hjälplöst tillstånd räknas också som våldtäkt. Det kan till exempel vara om man är full, drogad eller har en funktionsnedsättning eller sjukdom, som gör att man inte har möjlighet att säga nej och försvara sig.

Något som är viktig att veta är att det också räknas som våldtäkt att ha sex med någon som är under 15 år. Oavsett om hen är med på det eller inte. En 17-åring som är ihop och har frivilligt samlag med en 14-åring kan alltså bli dömd för det.

VISSTE DU ATT?

Den klassiska bilden av en våldtäkt som ett våldsamt överfall i en mörk park stämmer inte. 6 av 10 anmälda våldtäkter begås i någon av personernas bostad, och i 80 procent av de anmälda fallen känner personerna varandra sedan tidigare!

Det är bra att prata om det

Forskning visar att det är väldigt få som har blivit utsatta för en våldtäkt som pratar med någon professionell, exempelvis en terapeut, lärare eller skolsköterska. Varför det är så kan bero på många olika saker. Kanske är det på grund av skam, att man känner att det var ens eget fel eller helt enkelt för att man saknar förtroende för vuxenvärlden.

Att prata med en professionell är inget måste för att kunna bearbeta en våldtäkt – för vissa kan det räcka att få stöd från en vän, partner eller sina föräldrar. Men det är alltid bra att prata med någon så att du slipper bära på alla känslor själv. Det menar Gisela Priebe som är legitimerad psykolog och har forskat mycket om barn och unga som blivit utsatta för olika former av sexuella övergrepp. 

– Jag vet att det finns de som känner att de inte behöver hjälp, men jag tror att det kan vara en jättehjälp att prata med någon. Om du aldrig kan dela det du varit med om med någon kan det bli en obearbetad händelse i ditt liv som får dig att må dåligt.

VISSTE DU ATT?

De senaste åren har flera uppmärksammade våldtäktsfall tagits upp i medierna och det finns många rörelser som engagerar sig i våldtäktsfrågan. Bland annat FATTA, som vill få människor att reflektera kring övergrepp och få politikerna att införa nya lagar så att ingen som våldtar går fri.

Så berättar du

Att berätta för någon att du har blivit utsatt för en våldtäkt kan vara väldigt jobbigt. Kanske är du orolig för att personen inte kommer att tro dig eller att hen ska reagera konstigt. Då kan det vara bra att lägga fram det försiktigt och känna dig för. 

Exempelvis kan du sakta föra in ett pågående samtal på våldtäkt och kolla hur den andra reagerar. Säger hen ”Usch nej, det vill jag inte prata om” eller “Men det där har ju inte hänt dig i alla fall” kan du backa och försöka prata med någon annan istället. Det kan finnas många anledningar till att folk inte vill lyssna, exempelvis att personen själv varit utsatt och inte klarar av att bli påmind. Det behöver alltså inte betyda att hen inte tror på eller bryr sig om dig!

Anmäla eller inte anmäla?

Det är långt ifrån alla som polisanmäler efter en våldtäkt och det är självklart ditt eget beslut om du vill anmäla eller inte. En anledning till att många väljer att inte anmäla är att det är en lång process och tyvärr blir det inte alltid en fällande dom. Då är det lätt att känna sig besviken eller att ingen tror på en.

Men det är bra att även känna till några av fördelarna med att polisanmäla.

– En stor och jobbig fråga som inte är helt ovanligt efter en våldtäkt är ”Var det mitt eget fel?”. Om du då gör en anmälan har du bestämt att det var någon annan som gjorde fel, vilket kan hjälpa dig i din bearbetningsprocess, säger Gisela Priebe.

En annan anledning till varför det kan vara bra att anmäla är för att förhindra att den som har begått våldtäkten utsätter andra för samma brott!

Om du inte vill eller orkar ringa polisen själv kan du få hjälp av någon på en ungdomsmottagning, en tjej- eller killjour eller av din skolsköterska. 

HÄR FINNS STÖD!

För dig som blivit utsatt för sexuellt ofredande eller våldtäkt och vill ha professionell hjälp finns det flera ställen dit du kan vända dig. Här är några:


● Barn- & Ungdomspsykiatrin i din ort – Här finns möjlighet för stöd och terapi.

● Kvinnofridslinjen – Hit kan du som tjej ringa gratis och få prata om vad som hänt och få stöd. Telefonnumret är: 020-50 50 50.

● Ungdomsmottagningen – De som arbetar här har tystnadsplikt och lyssnar gärna och ger stöd. Du hittar din närmaste ungdomsmottagning på Umo.se

Så stöttar du din kompis

Flera undersökningar visar är att de flesta som har blivit våldtagna vill att folk i deras närhet ska fråga om det. Men det kan vara en känslig sak att fråga om, så om du misstänker att din kompis blivit våldtagen kan du exempelvis ta initiativet och säga ”Det kanske är jag som är konstig, men jag undrar om du har varit utsatt för något?”. Då får din vän möjlighet att berätta om det eller säga “Ja, det där var konstigt”. 

Kanske känner du att du inte kan hjälpa på rätt sätt, att du inte är någon expert. Men det är inte det det handlar om, utan det viktiga är att du finns där och lyssnar och tar del av sorgen, vreden eller andra känslor som din vän bär på.

– De flesta som har blivit våldtagna förväntar sig inte att den de berättar för ska fixa problemet, utan vill bara berätta och känna att någon lyssnar och tror, säger Gisela Priebe. Det går inte att göra en våldtäkt oskedd, men du kan vara ett viktigt stöd för din kompis och bidra till att hen får tillbaka hoppet.

Att njuta av sex igen

Många som varit utsatta för en våldtäkt är rädda för de att aldrig ska kunna njuta av sex igen. Om situationen påminner väldigt mycket om det du har varit med om kan du få flashbacks och känna att du är tillbaka i den hemska situationen. Men det går att lära sig att njuta av sex igen och Gisela Priebe har ett bra tips:

– Om du kan bör du prata med din partner som du vill ha sex med. Exempelvis kan du säga “Jag vill gärna vara ihop med dig och ha sex, men bara så att du vet så kan det hända att jag reagerar si och så”. Då är den andra förberedd och ni kan ta det lite lugnt och försiktigt och känna er för. En del vill berätta om övergreppet, en del vill bara säga att man har varit med om något jättejobbigt.


STÖD & SVAR


• 
Min yngre syster blev våldtagen för några dagar sedan. Vi lyssnar och stödjer självklart, men vad mer kan man göra?

Det viktiga för din syster är att hon får stöd och förståelse från er. Sedan kan hon behöva professionell hjälp att bearbeta sin hemska upplevelse också. Om hon inte redan har fått det kan du hjälpa henne att få kontakt med en psykolog inom psykiatrin, eller på närmaste Ungdomsmottagning. Annars gör du helt rätt, som lyssnar och stödjer. Sådana här saker tar tid och det är lätt att man som anhörig känner sig hjälplös ibland, men det finns inget annat än att lyssna och stödja som du kan göra. Läs hela svaret …


• Min flickvän har blivit våldtagen och mår väldigt dåligt när vi ska ha sex. Vad ska jag göra?

Din flickvän har råkat ut för saker som ger djupa sår hos en människa. Att hon stänger av och beter sig som om även du skulle skada henne tyder på att hon inte har bearbetat det hon blivit utsatt för, och att hon därför liksom har fastnat i ett beteendemönster som hon inte själv kan kontrollera. Det är svårt och arbetsamt att komma över den typen av övergrepp som din flickvän råkat ut för och det kräver oftast professionell hjälp. Läs hela svaret…


• En kille tvingade mig till sex. Jag kan inte fatta att jag inte gjorde mer motstånd, jag var långt borta och allt kändes som i slowmotion. Varför gjorde jag så?

Många som blir utsatta för övergrepp beskriver liksom du att man går in i en typ av trance. Det är psykets sätt att försöka komma undan det hemska som pågår. Det är mycket allvarligt det du blivit utsatt för, och du ska inte känna skuld för att du inte gjorde mer motstånd, för det är många som liksom du istället känner det som om dom är långt borta och att det egentligen händer någon annan, och i ett sådant tillstånd ägnar man sig mer åt att överleva rent psykiskt än att kämpa emot något man ändå inte tror man kan hindra. Läs hela svaret … 


FILM FRÅN UR RAMP

Var går gränsen för våldtäkt? Får man skylla sig själv om man var för full? I det här avsnittet av UR Ramp handlar det om sexuella övergrepp, rätten att säga nej och alkohol. Vi ser brevfilmen om Sofia som våldtogs på en fest av en kille hon var kär i. 


LÄS MER!

● Sandra var bara femton år när hennes liv kom att få en drastisk vändning. Sommaren när hon började på sitt livs första sommarjobb blev början på ett år utav rent helvete, fyllt med panikattacker, utvecklande av fobier och rädslan för att leva ett normalt liv. Läs hela intervjun här på Ungdomar.se.
● Hos Sjukvårdsupplysningen 1177 hittar du mer info om sexuella övergrepp och vart du kan få stöd! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.