Varför slåss?

Vad är det som gör att vissa av oss går runt som tickande bomber och när som helst kan explodera i våldsamma utbrott? 

Kanske har du någon i din klass som helt plötsligt bara kan explodera i ett våldsamt utbrott? Som blir fullkomligt galen, välter stolar och rusar ut ur klassrummet? 

Kanske tycker du att den här personen är helt knäpp, och kanske blir du rädd och undviker hen?

Kanske är det DU som är den här personen?

Våld och aggressivitet förklaras ofta med att det är den enskilda personen som inte kan kontrollera sitt psyke och sina impulser. Men är det verkligen hela sanningen?

Philip Lalander är professor vid Malmö högskola och har forskat mycket om bland annat våld och ungdomskriminalitet. Han menar att vi inte kan lägga hela skulden på individen utan det finns stora orättvisor i samhället som vi också måste tänka på.
– Vissa människor har mycket svårare liv än andra och mindre framtidsmöjligheter. Sådana faktorer bidrar till att stärka frustrationer och våldsutbrott och för många blir det ungefär som en tickande bomb, säger Philip Lalander.

För att göra det lättare att förstå kan vi jämföra med den högljudda diskussionen om tv- och dataspelsvåld. Många vuxna säger ju att våldsamma tv-spel gör ungdomar mer våldsamma, men det håller inte Philip Lalander med om:
– Vi lever i en våldskultur, men att säga att våldsamma spel leder till att folk blir våldsamma är att göra verkligheten extremt förenklad. Det är mycket mer komplicerat än så och handlar mycket om uppväxt och hur samhället ser ut.

VISSTE DU ATT?
Nästan hälften av alla som döms för misshandel är unga mellan 15-24 år. Den absoluta majoriteten är killar, men bland ungdomar mellan 15-17 år har antalet tjejer faktiskt ökat från 13 procent till 21 procent mellan 1995-2010! (Källa: Ungdomsstyrelsen)

Ett sätt att hantera jobbiga känslor

Philip Lalander har i sin forskning träffat många ungdomar som har fått våldsutbrott i skolan. De flesta beskriver känslan av att livet är väldigt jobbigt – att det är struligt hemma, att de känner hopplöshet och maktlöshet. Och då kan en ganska liten grej, som att en lärare skriker åt en att ta av sig kepsen, räcka för att utlösa bomben. För någon som inte gillar samhället och känner sig i underläge är det lätt att välja aktiviteter som inte samhället gillar – som exempelvis våld. 

Våld kan också vara ett sätt att visa makt och vinna respekt, och att berätta för andra och en själv att man inte är usel. 
– Alla vill vi undvika situationer där vi känner oss usla. Och om du varje dag går till skolan och känner dig usel är det klart att du söker dig till andra vägar då, säger Philip Lalander.

VISSTE DU ATT?
Huvudet och hjärnan skakas om rejält när någon blir slagen. Var gränsen till att en hjärnskada uppstår är mycket svårt att förutsäga och därför är det extremt farligt att slå eller sparka folk i huvudet. Den här filmen togs fram av en reklambyrå i New York och visar på ett skrämmande sätt hur huvudet reagerar på ett slag.



På Hjärnguiden.se kan du läsa en intervju med 17-åriga Niklas, som skadades för livet när han blev slagen i huvudet med en vodkaflaska. Det visar hur känslig vår hjärna är mot slag och vilka tragiska konsekvenser våldet får!

Det går att sluta

Att du känner dig utanför och vill ha respekt är dock inget som gör det okej att använda våld. Att sparka och slå på bänkar eller en annan människa är olagligt och något du kan hamna i fängelse för. Tyvärr dröjer det alltför ofta till att någon oskyldig drabbats innan våldet tar slut, och därför är det bra att söka hjälp i tid så att våldet inte blir vardagsmat.
– Det är viktigt att lära dig att identifiera varningstecken i dig själv, hur det byggs upp, för att medvetet kunna reflektera och förhindra, säger Philip Lalander. Du kanske behöver hjälp av en terapeut så att du kan börja se mönster. Men det går att göra något åt våldet. Du är inte ensam och våldstankarna går att bryta! 


STÖD & SVAR

• Jag har blivit misshandlad under min uppväxt, nu är jag aggressiv mot andra. Vad ska jag göra?
Det är självklart så att det övergrepp som du själv blivit utsatt för givit dig en dålig start när det gäller nära relationer, men det går det att hjälpa dig med, speciellt när du är så stark att du redan nu söker hjälp för ditt beteende. Du skall försöka få tala med en psykolog eller kurator så att ni tillsammans kan arbeta med att stötta dig i dina framtida relationer. Läs hela svaret ...


FILMTIPS: THIS IS ENGLAND
Det är väldigt lätt att dras in i våldsamma gäng, vilket den kritikerhyllade filmen “This is England” (2006) visar. Filmen handlar om tolvårige Shaun, som bor i en liten stad i England med sin ensamstående mamma. Han är mobbad i skolan och har inga vänner. Men en dag träffar han ett skinheadgäng som är schysta mot honom, och snart slåss Shaun sida vid sida med gänget.



FILMTIPS: VILDA FLICKOR

Varför använder unga tjejer våld? Tjejerna som bor i Brøndby Strand har ett tufft liv där våld och konflikter hör till vardagen. Därför startades Pigeklubben dit tjejerna kan gå och få stöd. I UR-filmen “Vilda flickor” möter vi Asaf som dömdes för misshandel när hon var 16 år.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.