Viveca Östberg är forskare vid CHESS (Centre for Health Equity Studies) vid Stockholms universitet, och har forskat mycket på hur sociala relationer hänger ihop med hälsa. När hon och andra forskare har frågat oss vad vi tycker är viktigt för att vi ska må bra, är vänner och att inte vara utanför något som alltid dyker upp.
– Innan har familjen varit viktigast men när du blir tonåring spelar vänner och att identifiera sig med dom stor roll, säger Viveca Östberg. Vi människor upplever det som väldigt viktigt att ingå i grupper, att få vara accepterad och passa in. Hur andra människor ser på oss påverkar hur vi ser på oss själva – det har betydelse för vår självbild och identitet. Önskan att passa in eller att få ingå i gruppen kan leda till att vi gör saker vi egentligen kanske inte vill eller säger saker vi inte riktigt tycker.
VISSTE DU ATT?
Ett berömt experiment, "Asch's experiment", visar hur starkt grupptrycket är och hur viktigt det är för oss att passa in. Experimentet gjordes på 1940-talet och gick ut på att en grupp personer skulle titta på olika linjer och säga vilka av dem som var lika långa. Men alla utom en i gruppen hade innan testet fått instruktioner om att svara fel...
Och det tokiga är att den sista personen, försökskaninen, i hela 80 procent av fallen svarade precis som alla andra – alltså fel! Det här visar hur jobbigt det kan vara att gå emot strömmen.
Man kan säga att våra sociala relationer funkar lite som en spegel, visar vilka vi är eller vilka vi vill vara och ger oss bekräftelse. Det är därför vi lätt söker oss till andra som liknar oss själva – både när det gäller kön och ålder men även när det gäller föräldrars utbildning, humor, beteende, utseende, klädstil...
Känner du att du ofta råkar ut för grupptryck och har svårt att stå upp för vad du själv tycker och tänker? Det kan bero på att du har dålig självkänsla, och det är ganska vanligt. Men spana in Umo.se:s text om självkänsla – där hittar du en massa tips på hur du kan träna upp den!
VISSTE DU ATT?
Det är svårt att stå emot grupptryck, på samma vis som det är svårt att stå emot auktoriteter. Det här kan vara viktigt att fatta, för att bli medveten om hur vi människor fungerar. Milgrams experiment är ett av de mest kända psykologiska experimenten och visar vilka hemska saker vi kan göra bara för att någon säger åt oss att göra det. Och det gäller även vuxna. Titta på det här!
Som experimenten och forskningen visar är det alltså skitsvårt att stå emot grupptryck. Så ha inte dåligt samvete om du själv har råkat ut för det. Grupptryck är en stark mekanism som gör att exempelvis mobbning kan fortsätta. Alla som står omkring och är tysta mår ofta inte bra över det, men är tysta för att de är rädda för att själva bli utanför.
Vi frågade Viveca hur det kan bekämpas:
– Försök hjälpa och säg ifrån. Det är också bra att själv tydligt behandla den som är utsatt med respekt för att visa att han eller hon också är en värdefull människa som har rättigheter som alla andra. Du kan prata med andra och se om fler vill hjälpa till. Du ska också prata med de vuxna på skolan som har ansvaret för att ingen ska behöva bli utsatt för mobbning.
VISSTE DU ATT?
Det finns både positivt och negativt grupptryck. Negativt är till exempel när du testar att röka cigg fast du inte alls vill, bara för att du är rädd för att ses som töntig annars. Positivt är exempelvis att du och dina kompisar går ihop och startar en namninsamlingslista för att skolmaten ska bli bättre. Var och en kanske känner att ni vill göra något, men det är lättare att faktiskt göra det när ni går ihop flera stycken!
FILMTIPS: THE WAVE
Skulle nazityskland och förintelsen kunna inträffa igen? Den tyska filmen "Die Welle" från 2008 är baserad på en verklig händelse, där en gymnasielärare bestämmer sig för att utföra ett experiment på sin klass för att visa hur lätt det är att manipulera folk. Sedan utvecklar sig allt i ett skrämmande tempo ...
bra skrivit