Träna bort din ångest

Visste du att det går att behandla depression och ångest med träning? Jo, det är faktiskt sant! Läkare har till och med börjat skriva ut fysisk aktivitet på recept.

Det finns många anledningar till varför det är bra att träna. Men en grej som kanske inte så många vet är att vi faktiskt mår psykiskt bättre av det! Fysisk aktivitet kan nämligen lindra och motverka både ångest och depression.



Det är egentligen ingen ny upptäckt. Den allra första studien om det här kom redan 1905. Då behandlade forskare två deprimerade patienter med fysisk aktivitet och det tycktes funka. Idag har man hunnit göra många fler tester och läkare kan numera skriva ut fysisk aktivitet på recept i stället för medicin.



VISSTE DU ATT?

Idag sitter vi i genomsnitt 60 procent av vår vakna tid. Alltså mer än hälften av tiden! Forskning visar att det farligt att sitta still för mycket, men det är jätteenkelt att motverka: Avbryt sittandet minst en gång i timmen, res dig upp, hämta en kopp kaffe, gå och prata med en kollega eller klasskompis. Då bryter du effekten av det skadliga sittandet.


Därför mår vi bättre av träning

Jill Taube är psykiatriker och har specialiserat sig på just fysisk aktivitet som en hjälp vid psykiska problem. Hon menar att ju mindre vi rör oss, desto sämre mår vi:


– När du tränar blir du aktiverad, vilket gör att du blir avledd från negativa tankar. Du påverkar också nivån av “må bra-ämnen” i kroppen, som serotonin, noradrenalin och dopamin. 

När vi är deprimerade tar det längre tid för celler att bildas i hjärnområdet hippocampus. Hippocampus sitter i nedre delen av hjärnan och styr bland annat minne och inlärning – och därför brukar de här grejerna funka mycket sämre när vi är deppiga. Kanske glömmer vi saker, eller har svårt att ta in vad matteläraren säger på lektionerna. Men en cool sak är att fysisk aktivitet får hjärnan att bilda nya celler! 


– Det tar några veckor, men de som är deppiga eller har ångest mår ofta bättre efter cirka 9-10 veckors motion, säger Jill Taube. Du kan alltså själv styra hur du mår. Är inte det häftigt!?

Som med allt annat är förstås lagom bäst. Jill Taube rekommenderar cirka en timme måttlig fysisk aktivitet om dagen, så att du kommer upp i puls litegrann. Men du behöver inte köra en timme i sträck utan det viktiga är att du rör dig ofta under dagen.


– Du måste inte köpa ett svindyrt gymkort, utan börja med att gå i trapporna istället för stå still i rulltrappan. Det är både smart och enkelt att vara fysiskt aktiv, och som en bonus får du också bättre självförtroende och bättre självkänsla när du tränar!


VISSTE DU ATT?

Ungdomar som idrottar trivs bättre i skolan och skolkar mindre. Det visar en studie av Riksidrottsförbundet, Sisu och Centrum för idrottsforskning, som har följt över 400 ungdomar från 7:an till 9:an. De som idrottade hade också bättre självkänsla och var mindre deppiga. Dessutom visade det sig att det var fler som föll in i brottslighet bland dem som inte idrottade ...


OBS! Viktigt att tänka på är att träning inte är den enda lösningen på depression och ångest. Det är även viktigt att äta och sova ordentligt. Och om du känner dig väldigt nedstämd ska du alltid vända dig till exempelvis ungdomsmottagningen eller vårdcentralen och prata med någon professionell!


STÖD & SVAR


• Jag är en 17-årig tjej som inte tycker om träning särskild mycket. Alla säger att jogging är bra men det är det värsta jag vet. Har du några enkla tips hur jag kan blanda in träningen i min vardag utan att behöva börja gymma?

Som jag ser det ska du inte jogga om du inte tycker om det. Visst, det är en jättebra träningsform ... men den passar inte alla. Regel nummer ett bör istället vara att göra något som du tycker är roligt, för då blir det av. Just vardagsmotionen kommer man långt med! Alltför få inser det. Så tänk på att gå i trappor istället för att ta hissen, hoppa av bussen en hållplats tidigare, gå/cykla korta sträckor, hjälp till med städning/målning/trädgårdsarbete etc. Alla bäckar små. Faktum är att flera av dessa aktiviteter kan vara förbaskat jobbiga! Läs hela svaret …


LÄS MER!

● 

De tre vanligaste frågorna om ångest

På Vårdguiden 1177 kan du läsa mycket mer om ångest och oro! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.