Om du misstänker att något inte riktigt står rätt till där nere mellan benen så ska du alltid, oavsett hur jobbigt eller pinsamt det känns, besöka en ungdomsmottagning. Det är det värt!
Men vet du vad? Många könssjukdomar ger faktiskt inga märkbara besvär alls! Det betyder inte att de är ofarliga för det. Så om du har haft oskyddat sex är det alltid bra att gå och testa dig – för säkerhets skull. Hur testet går till skiljer sig en del beroende på vilken sjukdom som testas, men det allra vanligaste är att du får kissa i en kopp eller lämna en skvätt blod till en trevlig sjuksköterska. Om du fått en könssjukdom som ingår i smittskyddslagen (vilket många gör) är det dessutom alldeles gratis att testa dig!
Klamydia
Psst! Ute i det fria dör klamydian ganska snabbt och du behöver därför inte vara orolig för att den ska smitta via kläder, handdukar eller toaletter!
VISSTE DU ATT?
Varje år drabbas cirka 40 000 svenskar av klamydia. Samtidigt tycker endast 56 procent av alla mellan 15-24 år att kondom alltid ska användas vid one night stands, visar en undersökning av Socialstyrelsen. Det är en ganska låg siffra med tanke på att det om sjukdomen inte behandlas finns det risk för att du inte kan få barn.
Kondylom
Vi känner igen dem, stör oss på dem och kliar kanske sönder dem när de dyker upp lite överallt. Men visste du att de också kan trolla sig in i underlivet? Vårtor alltså, och då kallas de plötsligt för kondylom. Kondylom är ett virus och när du väl har blivit smittad kan vårtorna, som kan vara flikiga eller runda, komma tillbaka under hela livet.
Kondylomvårtorna är inte farliga, men kan klia och svida och störa. Då kan du få en medicin som lindrar klådan och oftast tackar vårtorna för sig efter ungefär en månad.
Även om det kan kännas läskigt att få kondylom bör du komma ihåg att även det här är en väldigt vanlig sjukdom, och den du söker hjälp hos har sett det tusen gånger förr!
Könsherpes
Herpesviruset är ett lurigt virus. Du kan ha det i kroppen under hela ditt liv utan att någonsin få några besvär. Men du kan också få irriterande blåsor och sår i underlivet.
Herpes kan sitta var som helst i underlivet. I och kring slidan, eller på penisen eller pungen. Du kan även få herpesutbrott kring analöppningen, i urinröret och på skinkorna och låren. Den sortens herpes man kan få runt munnen är egentligen en annan sorts virus men om du har oralsex kan det viruset flytta sig till underlivet.
Har du en gång blivit smittad av könsherpes sitter viruset kvar i kroppen resten av livet, men tack och lov finns det receptbelagda mediciner som gör utbrotten lite mindre otrevliga!
Flatlöss
Är handen och gräver mer än vanligt där nere? Kanske är det så att du har fått tillfälliga besökare i underlivet, nämligen så kallade flatlöss. Flatlusen är en två millimeter lång krabbliknande insekt som är allt annat än kinkig. Den gillar underlivshår, ögonbryn, armhålehår, ögonfransar och – hör och häpna – till och med ojämna moppemustascher!
Flatlusen kan inte orsaka någon permanent skada, men det kan klia väldigt mycket när de biter dig. Och du måste vara beredd att även be din mamma och pappa undersöka sig då lössen också smittar via handdukar och lakan. Har du tröttnat på dina nyfunna vänner finns det en receptfri smörja från apoteket som sakta men säkert mördar dem. Men besök först ungdomsmottagningen eller vårdcentralen så att det är säkert att det verkligen är flatlöss du har.
Hiv/Aids
Hiv är en obotlig infektion i kroppen som bryter ner immunförsvaret. Vissa som precis har smittats med hiv kan känna sig febriga, få ont i halsen och/eller gå ner i vikt. Man kan också få utslag, men det finns de som inte märker av några som helst symtom.
Du kan visserligen leva med hiv i kroppen men du måste då ta en hel del mediciner under resten av ditt liv. Upptäcks inte infektionen i tid så kan den nämligen utvecklas till den dödliga sjukdomen aids. Nu för tiden är det dock väldigt ovanligt med aids eftersom det finns bra läkemedel som stoppar utvecklingen.
Du behöver aldrig vara rädd för att hänga med någon som har hiv. Sjukdomen smittar INTE av att ni kollar en rulle ihop, kramas, kelar, hälsar på varandra, lagar mat ihop eller ens om ni pussas. Det är spermier, slidsekret, blod och andra kroppsvätskor som smittar.
VISSTE DU ATT?
En undersökning från Socialstyrelsen och Nationella hivrådet visar att bara 60 procent av Sveriges ungdomar har koll på hur hiv överförs. Många tror också att sjukdomen knappt finns i Sverige och att den bara drabbar speciella grupper, som exempelvis homosexuella. Men 2009 anmäldes nästan 500 fall av hiv – och av dessa var 221 stycken heterosexuellt smittade!
Gonorré
Precis som många andra könssjukdomar är gonorré en ganska lurig rackare. Ibland får man inga symptom alls, och ibland utgörs de endast av smått smärtsamma kisstunder och kladd i underkläderna. Men det är ingenting du ska rycka på axlarna åt, utan verkligen gå och kolla upp! För om du låter bakterien härja fritt finns det nämligen en risk att sjukdomen sprider sig och utvecklas till en inflammation i äggledare eller bitestiklar.
Vad innebär då detta? Jo, nämligen att det en dag, när du kommit över skräcken för bajsfyllda blöjor, kan bli svårt att föra dina gener vidare. Inflammationen kan nämligen ge ärr som försvårar möjligheten att få barn, både för killar och för tjejer.
Gonorré behandlas enkelt med en kur antibiotika som är helt och hållet gratis. Men det är väldigt viktigt att du blir behandlad så tidigt som möjligt, annars finns det risk att sjukdomen sprider sig!
VISSTE DU ATT?
När Christofer Columbus och hans sjömän seglade till Amerika på 1400-talet blev de smittade av syfilis, och forskare tror att de tog med sjukdomen tillbaka till Europa. Men den förväxlades länge med gonorré och hade många namn innan den fick namnet syfilis – spanjorerna kallade den exempelvis för engelska sjukan och engelsmännen kallade den för spanska sjukan!
Från att ha varit väldigt vanlig blev syfilis alltmer sällsynt i Sverige under 1900-talets slut, och nu klassas den som ovanlig.
SMITTSKYDDSLAGEN!
Många könssjukdomar är så allvarliga att de omfattas av smittskyddslagen. Lagen finns till för att förhindra att sjukdomarna sprids och innebär bland annat att du måste testa dig om du misstänker att du drabbats av någon av dessa sjukdomar. Om det visar sig att du är smittad måste du berätta vilka du har haft sex med det senaste året så att de också kan testas. Men de får givetvis inte reda på att det är du som har anmält dem, utan får bara hem ett kuvert i brevlådan.
I Smittskyddslagen ingår följande könssjukdomar:
● Hiv
● Hepatit B och C
● Klamydia
● Gonorré
● Syfilis
TEST: HUR MYCKET VET DU OM KÖNSSJUKDOMAR?
Umo.se har tagit fram ett kul quiz där du kan testa dina könssjukdomskunskaper (knepigt ord!).
Gör testet och se om du är en Säker Sexpartner!
LÄS MER!
●
Vill du veta ännu mer om könssjukdomar kan klicka dig in på Sjukvårdsupplysningen 1177 – där hittar du massa bra info! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.