I Sverige har du rätt att göra abort till och med vecka 18, utan att behöva förklara dig för någon annan och oavsett vad du har för anledning. Det står skrivet i abortlagen.
Det finns ingen åldersgräns för att få göra abort, men om du är under 15 år är du enligt lagen minderårig och föräldrar eller vårdnadshavare måste vara med och ta beslut. Men det är faktiskt inte alltid ett krav. Är du gravid, under 15 år och absolut inte vill att dina föräldrar ska veta om det, så kan vårdpersonalen välja att inte tala med dem. Då kan du istället få hjälp av en kurator eller någon annan stödperson.
VISSTE DU ATT?
Före 1975 var vi betydligt yngre när vi fick barn än vi är idag och färre tjejer blir gravida idag jämfört med tidigare. Antalet tonårsmammor har minskat från ungefär 15 procent till 3 procent sedan 1970-talet. Andelen ungdomar som gjort abort har också ökat de senaste åren och nu väljer fyra av fem tjejer under 20 år att göra abort om de har blivit gravida. (Källa: Socialstyrelsen)
Vill du veta mer om graviditet och ungt föräldraskap kan du
klicka dig in på vår sida som handlar om just det!
Anledningen till varför en tjej gör abort kan vara olika. De vanligaste orsakerna är att de känner sig för unga, att de vill studera först och att de tycker att deras ekonomi är för dålig.
– Det här har att göra med samhällssynen och hur våra sätt att leva har ändrats. Dels är samhället inte så uppmuntrande och dels går vi i skolan längre, vilket gör det svårare att bli förälder tidigt. I England är det otroligt mycket vanligare att tonåringar blir föräldrar och där får man även mer ekonomiskt stöd, i Sverige är det inte så lätt, berättar Elisabet Häggström Nordin, som är legitimerad barnmorska och ansvarar för barnmorskeprogrammet vid Mälardalens högskola.
För vissa kan det vara känslomässigt jobbigt att gå igenom en abort. Du kan exempelvis känna dig ledsen och förvirrad både före och efteråt. Men de allra flesta klarar ändå av det och mår bra senare.
VISSTE DU ATT?
Abort är en väldigt omstridd fråga och fri abort finns långt ifrån överallt. Här i Europa är det faktiskt förbjudet i bland annat Polen, Irland och på Malta.
Alla som genomgår en abort erbjuds ett samtal med en kurator, men många tackar av olika skäl nej. Det kan ändå vara bra att tacka ja eftersom du får snacka med någon som är van vid situationen, vilket kan vara skönt. Du kan få samtalsstöd en gång eller flera – och det gäller även dig som kille!
– Något som ofta glöms bort är att även killarna behöver få stöd och möjlighet att prata, säger Elisabet Häggström Nordin. Forskning visar att många unga killar känner sig utanför, att de bryr sig väldigt mycket om situationen och sin tjej och att de vill vara med längs vägen.
Ibland händer det att tjejen vill behålla barnen, men att hennes kille eller föräldrar vill att hon ska göra abort. Det kan vara en jobbig situation och det är jättesvårt att ge råd för hur du ska hantera det. Nina Tryggvason är socionom och lärare på Högskolan i Väst och hon tycker det är viktigt att informera om vad det innebär att bli förälder och vilka konsekvenser det kan få.
– Inte för att du ska välja att inte behålla barnet men så att du kan göra ett medvetet val. Statistiskt sett blir väldigt många unga mammor ensamma om ansvaret, för att det tar slut med pappan, och det är bra att du är medveten om sådant.
I slutändan är det ändå du som tjej som har rätten att bestämma om du ska göra abort eller inte – oavsett vad andra säger. Och till dig som är gravid och inte vet vad du ska göra har Elisabet Häggström Nordin några tips:
– Gå hem och skriv ner alla tänkbara fördelar med att bli förälder, och alla tänkbara nackdelar. Och gör likadant med att göra abort. Beslutet kan bli väldigt mycket tydligare då.
BOKTIPS: HISTORIER OM ETT BROTT
Lagen om fri abort infördes i Sverige den 1 januari 1975. Men hur gjorde de som blev oönskat gravida innan dess? Om du är nyfiken på svaret så borde du läsa boken “Historier om ett brott – illegala aborter i Sverige på 1900-talet”, som skrivits av idéhistorikern och RFSU-ordföranden Lena Lennerhed.
LÄS MER!
● På Umo.se finns
en väldigt bra beskrivning om hur en abort går till, och hur du kan tänka längs vägen.
● Sjukvårdsupplysningen 1177 har också
massa bra info om abort! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.