Preventivmedel

Vill du ligga utan att riskera att få ett litet barn på köpet? Lösningen stavas: preventivmedel. Här kan du läsa om de allra vanligaste!

Kondom

Kondomen är en väldigt fin bit gummi eftersom det är det enda preventivmedlet som också skyddar mot sjukdomar som kan smitta vid sex! För en så “smooth ride” som möjligt är det viktigt att kondomen sätts på och tas av på rätt sätt. Så här gör du:

1. Fippla ut kondomen (och penis) ur förpackningen 


2. Trä på kondomen på toppen av ollonet

4. Kläm ut luften i toppen av kondomen när du rullar på den (här krävs två händer). Var försiktig så att du inte rispar den med några vassa naglar.

5. Ligg!

6. Dra ut penisen innan ståndet har lagt sig (håll längst ner på kondomen så att den inte råkar glida av).

6. Släng kondomen i en soppåse. Spola INTE ner den i toaletten!

Låter det knepigt? På Umo.se kan du

kika på en film som visar hur du ska göra

Tycker du det är för pinsamt att köpa kondomerna på apoteket går det att köpa på nätet. Då skickas de hem i ett diskret kuvert. Det går ofta också att få gratis på ungdomsmottagningen.

VISSTE DU ATT?

Kondomen har en lång historia. I Egypten på 1300-talet före Kristus användes fodral av djurhudar och tarmar och på 1500-talet användes kondomer av linne, blindtarmar från svin och fiskblåsor. 

Mer om kondomens historia kan du läsa hos RFSU.


P-piller

P-piller är ett preventivmedel för tjejer. Det är små tabletter som du äter dagligen och som innehåller hormoner (östrogen och gestagen) som redan finns naturligt i kroppen. Tabletterna gör bland annat så att du inte får någon ägglossning och då är risken väldigt liten att du ska bli gravid.

P-piller är inget du kan kila in i affären och köpa utan de måste skrivas ut på recept av en barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller sex-och samlevnadsmottagning.

Din närmaste ungdomsmottagning hittar du på Umo.se

Det finns många olika sorters p-piller med olika mängder östrogen och gestagen, och det är inte säkert att alla passar just dig. Eftersom pillren innehåller hormon kan de påverka dig på olika sätt – exempelvis genom att du får ont i huvudet, får finnar eller känner dig deppig. Om du mår dåligt av biverkningarna ska du höra av dig till din barnmorska eller läkare så kan du kanske få testa en annan sort.

VISSTE DU ATT?

Tidskriften The Economist har utsett p-pillret till 1900-talets viktigaste vetenskapliga framsteg. Pillret uppfanns 1951 när forskarna vid kemiföretaget Syntex i Mexico City arbetade med att skapa ett läkemedel mot mensbesvär, men det dröjde till 1967 innan det godkändes i Sverige.


Minipiller

Dessa små piller innehåller ett annat hormon än p-piller, och kan därför vara lämpliga för dig som får biverkningar av östrogen. Minipillrena är i stort sett lika säkra som p-piller, men skyddet försvinner snabbare om du glömmer bort att ta din tablett. Ibland händer det att ägglossningen upphör när du käkar minipiller vilket innebär att du kan få oregelbunden eller ingen mens alls.


Akut p-piller

Det här är ett speciellt p-piller som kan användas om du har misslyckats med ditt vanliga p-piller, eller inte haft något alls (oops!). Det förhindrar att en befruktning kan ske och är alltså inget abortpiller. 

Pillret, som vanligtvis kallas för “Dagen efter-piller”, ska tas senast 72 timmar efter samlaget och går att köpa receptfritt på apoteket eller hämtas på din lokala ungdomsmottagning. Du kan ta akut p-piller flera gånger under samma menscykel, men precis som med vanliga p-piller innehåller de hormon och kan därför påverka hur du mår.

Tänk på att akut p-piller endast är en nödlösning och att det INTE ska användas som ett regelbundet preventivmedel!


P-spruta

P-sprutan är en spruta med hormonet gestagen som du får fyra gånger om året. Sprutan ges av sjukvårdspersonal och stoppar ägglosningen helt och hållet och är därför ett väldigt säkert alternativ. Oftast försvinner mensen helt, vilket kan vara skönt om du har svår mensmigrän. 


P-stav

P-staven är en plaststav liten som en tändsticka som sätts in under huden, ofta på överarmen. Staven innehåller hormonet gestagen som regelbundet utsöndras direkt i kroppen, vilket gör att ägglossningen upphör. En fördel med p-stav är att det är ovanligt med biverkningar.


Spiral 

Det finns två typer av spiraler. Kopparspiralen, som förs upp i livmodern, används inte så ofta eftersom den kan ge infektioner men hormonspiralen är en mycket säker metod som är hållbar i fem år. Trots sitt namn ser inte spiralen ut som en spiral, utan mer som ett litet T och den gör bland annat så att spermierna inte trivs inne livmodern.


P-ring

P-ringen är preventivmedlet som funkar ungefär som en tampong! Det är en mjuk plastring med samma hormoner som kombinerade p-piller, men med lägre och jämnare hormondoser. Du sätter in ringen som en tampong och den ska sitta på plats i tre veckor. Fjärde veckan gör du ett uppehåll, och sedan sätter du in en ny ring. 


LÄS MER!

● På Umo.se kan du 

läsa mycket mer om de olika preventivmedlen.
● Sjukvårdsupplysningen 1177 har också massa bra info!


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.