Hot och våld mot HBT-personer

Unga HBT-personer har sämre hälsa än heterosexuella ungdomar. En av orsakerna är att homo-, bisexuella och transpersoner oftare blir utsatta för diskriminering, hot och våld i vardagen.

Situationen för homo- och bisexuella har de senaste åren förbättrats rejält i Sverige. En mängd lagar har ändrats så att du som är homo- och bisexuell nu får ingå partnerskap, prövas för adoption och inseminera (förutsatt att du är över 18, förstås).

Samtidigt har forskare sett att det är fler homo-, bisexuella och transpersoner som utsätts för våld och diskriminering nu än tidigare.

Flera stora hälsoundersökningar som kommit de senaste åren visar dessutom att HBT-personer överlag mår sämre än heterosexuella – framförallt ungdomar. Enligt socialantropologen Fanny Ambjörnsson beror det främst på omvärldens attityder.


– Tidigare tänkte forskare att HBT-personer mår dåligt på grund av hur de själva känner kring sin sexualitet eller genusidentitet, säger Fanny Ambjörnsson. Men nu tänker vi mer att det handlar om att samhället är diskriminerande och att det är det som gör att de här personerna mår dåligt. Att de kanske blir utfrysta, retade och har problem med skolan och i familjen.

Har du något tips till en tonåring som mår dåligt över sin sexualitet?

– Först och främst vill jag säga att det inte är dig det är fel på utan samhället! Jag vill också tipsa om att söka dig till exempelvis RFSL:s ungdomsgrupper där du kan träffa andra som också har de här känslorna och kanske tänker precis som du.

Ofta får vi höra att det är vanligt att tvivla på sin sexuella läggning i tonåren. Är det verkligen så?

– Ja, men det är inte bara i tonåren det händer. Vuxna som ser sig själva som heterosexuella och lever i heterosexuellt förhållande kan absolut bli intresserade av personer av samma kön också. Jag tycker att det är bra att tvivla – sexualitet är ju något som verkligen är flytande, och historiskt och socialt bestämt, och jag tänker att vi kanske egentligen skulle tvivla hela tiden om vi bara fick upp ögonen för att vi kan tänka på andra sätt!

Att hota, diskriminera eller bruka våld mot någon på grund av hens sexuella läggning är olagligt och kan resultera i fängelsestraff. Om du har blivit utsatt för ett sådant brott kan du kontakta 

Polisen på 114 14. Om du känner att det är ett för stort steg att ringa polisen kan du kontakta Brottsofferjouren.se – där finns stödpersoner, som har tystnadslöfte, som kan ge dig stöd och många praktiska råd. Stödet är gratis och du kan vara anonym!

EN LITEN ORDLISTA FRÅN RFSL!



HBT-person: Förkortning för homo- bisexuell eller transperson.


Heterosexualitet: Sexuell läggning som innebär att du enbart blir sexuellt och/eller känslomässigt intresserad av ett annat kön.



Bisexualitet: Sexuell läggning som innebär att du blir sexuellt och/eller känslomässigt intresserad av människor oavsett vilket kön de har.



Homosexualitet: Sexuell läggning som innebär att du blir sexuellt och/eller känslomässigt intresserad av personer enbart av samma kön som du själv.


Transsexualism: Person som har ett annat mentalt kön än sitt biologiska eller juridiska kön. Ordet transsexuell betyder “över till andra sidans kön”. Det är viktigt att komma ihåg att transsexualism inte har någonting med sexualitet att göra, utan det handlar enbart om könsidentitet.



Heteronormativitet: Norm som utgår från att alla är och agerar på ett sätt där män är intresserade av kvinnor och tvärtom, och att allt som inte är på detta sätt är avvikande och/eller onormalt. Det förutsätts att det kön som du ser ut att tillhöra också är det som du känner dig som. Kan vara både medvetet och omedvetet. Detta är en social norm som genomsyrar samhället på olika sätt och får konsekvenser för enskilda människor.



Transvestit: Person som mer eller mindre ofta använder "ett annat köns" könsuttryck (kläder, attribut, kroppsspråk mm) för att må bra. Är ett könsuttryck.



Källa: rfsl.se

STÖD & SVAR


FRÅGA: Jag är alltid ensam, mina föräldrar hatar mig, även fast jag vet att de säger att de gillar mig. Jag är homosexuell. Ofta tänker jag på att ta mitt liv. Jag har ingen som jag kan prata med, det finns ingen jag har förtroende för. Vad ska jag göra????


SVAR: Vad du skall göra är att skaffa hjälp. Att känna sig så ensam och utfryst som du gör är absolut inte bra, och därför behöver du någon som tar sig tid med dig, lyssnar och hjälper dig att sortera upp dina problem och lösa dom med tiden. 

Läs hela svaret här ...



FRÅGA: Hej jag undrar om homosexualitet går att bota, jag har hört många fall där man har blivit botad och jag tror att man kan.


SVAR: Nej, enligt forskning så är inte homosexualitet något som kan liknas vid en sjukdom och är alltså inget som man botar. Homosexualitet är en läggning man har och det är därför viktigt att skilja det från sjukdomsbegreppet där man pratar om att bota. 

Läs hela svaret här ...



FRÅGA: De e bra att människor är sig själva ex...bi, homo men är det inte något medfött?


SVAR: Ingen forskare idag kan säga helt säkert om vår sexuella läggning är medfödd eller inte. Det finns det som talar för att det är medfött och det finns det som talar emot. Så jag tycker precis som du, att det är bra att människor är sig själv och att vi måste kämpa för ett samhälle som tillåter människor att vara olika. Läs hela svaret här ... 


FRÅGA: Jag är en 14 årig tjej som känner mig ledsen. Jag tror att jag är homosexuell. Nu är det så att jag verkligen inte vill vara homosexuell. Kan jag vara homosexuell även fast jag verkligen inte vill? Detta är oerhört deprimerande, vet inte vad jag ska göra!


SVAR: Vissa människor känner ganska tidigt vilken sexuell identitet dom själva har, men hos många är detta något som växer fram under åren. Eftersom detta är något som bekymrar dig mycket och är jobbigt för dig, så tycker jag att du skall försöka prata med någon om det här. För det är inte bra att gå runt för sig själv och tvivla så här, och må dåligt av det. Läs hela svaret här ... 


FRÅGA: Jag står inte ut längre. Jag har tänkt göra självmord flera gånger bara för att jag inte klarar av att säga att jag är bög. Jag e 15 år och känner att jag måste det. Hur ska jag göra?


SVAR: Jag tycker du skall gå in på RFSL:s hemsida. Det är en förening för homo-, bi-, och transsexuella och dom har oftast gruppverksamhet, där man träffas och pratar om svårigheter, problem och fördelar med att vara homo-, bi-, eller transsexuell. Ytterligare möjlighet är att du går till närmaste Ungdomsmottagning och pratar med kuratorn som finns där. Jag tror det här kommer att klarna för dig när du får någon annan att prata med så du inte behöver känna dig så ensam och rädd som du uppenbarligen gör nu. Läs hela svaret här ...


FILMTIPS!
Är det normalt att tvivla på sin sexualitet? Är det normalt att fantisera om personer av samma kön när man är i ett heterosexuellt förhållande? I vårt webbserie “Är jag normal?” brottar vi omkull heteronormen och reder ut hbt-begreppen! 


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.