Ser du ljust på din egen ekonomiska framtid? Enligt en undersökning som vi gjort tillsammans med SEB så ser hälften av er ljust på framtiden. Och till er som inte gör det så har vi faktiskt lösningen! Här hittar du både rapporten Tro, hopp & pengar 2018 men också 5 klockrena tips på hur du skapar en egen hållbar privatekonomi.
Nästan 3000 personer i åldrarna mellan 13-24 år har svarat på en enkät som Ungdomar.se har gjort i samarbete med SEB. I den kom det bland annat fram att hälften ser ljust på sin egen ekonomiska framtid. Det är fler killar än tjejer som ser ljust på sin egen ekonomiska framtid. Rapporten visar också att 62% sparar pengar varje månad och att den egna ekonomin påverkar den psykiska hälsan bland unga. Men den kanske viktigaste upptäckten är att grunden till att se ljust på sin egen ekonomiska framtid är KUNSKAP! Japp, rapporten visar att de som upplever att de har god ekonomisk kunskap också ser ljust på sin framtid. Det är även dessa som sparar och har en plan med sin ekonomi. Så för att ge er alla chansen till en ljus framtidstro så kommer här fem tips från coachen.
Vill du läsa rapporten i sin helhet hittar du den här.
Jens Magnusson är SEB:s privatekonom. Han bevakar omvärlden utifrån privatpersonens perspektiv och förklarar, kommenterar och ger råd i privatekonomiska frågor. Ni vet väl att Jens också finns tillgänglig i Stöd & Svar på Ungdomar.se?! Där svarar han på era frågor om privatekonomi. Här kommer 5 bra tips till dig som vill skapa en egen hållbar privatekonomi:
Jag tycker alla ungdomar borde se ljust på sin ekonomiska framtid. En mycket stor majoritet kommer att få jobb och löner som de kommer att klara sig bra på. Vi har ekonomisk tillväxt i landet, vilket lite förenklat kan sägas göra att varje ny generation faktiskt får det bättre än den föregående, även om det förstås inte alltid känns uppenbart när man blickar in i en oviss framtid. Den oro många känner för sin ekonomiska framtid måste tas på allvar men är objektivt sett i många fall överdriven. Ska ar man sig lite grundläggande ekonomiska kunskaper och parar det med sunt förnuft (t.ex. ett tidigt sparande och en skeptisk inställning till snabblån och köp på avbetalning) kommer det att gå bra för de allra flesta.
Tänk på att dina utbildningsval spelar stor roll för din framtida privatekonomi. Ur ett privatekonomiskt perspektiv är det allra viktigaste att man faktiskt genomför en gymnasieutbildning. Det är stora skillnader i livsinkomst mellan de som har en gymnasieexamen och de som inte har det. Det ekonomisk sämsta valet man kan göra är alltså att inte gå gymnasiet alls. Det spelar även roll vilket gymnasieprogram och skola du väljer då det skiljer både i framtida livs- inkomst och i möjligheten att få arbete.
Det är bra att komma i gång med ett tidigt sparande, delvis för att det är grundläggande för ett bra synsätt på ekonomin senare i livet. Unga har ofta mindre pengar att disponera varje månad men det viktigaste är att komma i gång och få struktur och målbild för sitt sparande, inte precis hur mycket det är i början.
En bu ert är en viktig del i din ekonomi och ger dig större trygghet och ökad frihet. Samtidigt är det också viktigt att spara till mer långsiktiga mål såsom till första bostaden.
Det låga intresset för att lära sig mer om lån måste vändas. Med dagens bostadspriser behöver nästan alla ta ett stort lån för att kunna flytta hemifrån. Därför är det viktigt att förstå hur lån fungerar och vad de kostar. För unga är ett bra tips att försöka ha en sund inställning till lån och undvika sms-lån och inte köpa saker på avbetalning.