Det var ett tag sedan jag fick veta att jag får ett blogginlägg här på Ungdomar.se. Jag gick runt och funderade på vad jag skulle skriva om men jag kom inte på så mycket mer än några enstaka försök att vara rolig och inte låta som en tönt som bloggar. No offence mot bloggare men det är ju så att det finns fördomar.
Jag är tydligen tvungen att berätta lite om mig själv, så här kommer det:
Jag är en lagom gammal och lagom stor människa som bor nånstans i sydvästra Sverige. Personligen liknar jag en isbjörn, jag sover länge och djupt och när jag är vaken är jag inte så aktiv om jag ska vara ärlig. Jag tenderar att gilla psykologi och samhällsfrågor men jag försöker balansera det med mitt intresse för naturvetenskap vid sidan om mina desperata försök för att hitta en partner som jag kan dela min livsglädje med. Hur bra jag har lyckats med det kan man fråga sig… Ibland passar jag på att göra saker som jag verkligen tycker om som att kolla på animerade Pixar filmer eller äta 3 enorma kulor glass till lunch.
Häromdagen kollade jag på Onward (Framåt) en animerad film av Pixar som handlar om två tonåriga alf-bröder som ger sig ut på en extraordinär resa för att upptäcka om det fortfarande finns lite magi kvar i världen. Filmen i sin tur fick mig att tänka på psykisk ohälsa bland unga och vad man kan göra för att förebygga det.
Så jag tänkte passa på att använda psykologikurserna jag läser och skriva om emotionellt stabilitet. Varför just emotionellt stabilitet? Tja, det är för att våra känslor är ofta reaktioner på händelser och dessa gör att vi kan identifiera vad som är viktigt för vårt välbefinnande. Känslor är helt enkelt omöjliga att undvika, vi använder känslor för att lösa problem, fatta beslut och skapa nya relationer. Men om vi inte vet hur vi ska hantera våra känslor kan vi hamna i problem, må dåligt eller låta småsaker påverka oss lite för mycket kanske?
Så konsten att hantera känslor, enligt mig, är minst lika viktigt som att kunna räkna ut roten ut 1. Så varför har vi inte sånt i skolan, tja det får man fråga Skolverket om.
Man behöver inte nödvändigtvis vara emotionellt störd för att lära sig att hantera känslorna på ett bättre sätt. Den ungas humör är som en berg- och dalbana, ett myller av känslor och inte sällan humörsvängningar. Den unga är otålig, ur balans, förvirrad och ombytlig. Ibland känner du dig nedstämd och ledsen, ibland ler livet. Och om du inte vet hur du ska hantera sånt kan man lätt sjunka i långa perioder av sorg eller ångest. Alla mår dålig ibland och det är lätt att övertänka vissa saker, vi människor tenderar att känna vissa känslor som sorg och ångest starkare än glädje eller lycka.
Så här har jag samlat mina fem bästa tips som kan hjälpa dig (vare sig om du mår dåligt just nu eller inte) att hantera dina negativa känslor bättre.
Steg 1: Bestäm en tid, är det en vecka eller max 3 månader du ska sörja eller “tänka på det”. Det är bra, för att du sätter en gräns för hur länge du ska ägna dig åt övertänkande och negativa känslor. Om du inte bestämmer en tid, då är det lätt att du glömmer bort att du har gått vidare. Det kan hända att du redan har gått vidare men du är van vid att må på ett visst sätt eller att du är van vid att inte vara glad och att dra dig tillbaka i sociala sammanhang. Bestäm dig för hur mycket tid du ska lägga på det och hur du ska gå tillväga. Om det är en person som har dött är du såklart ledsen men tiden du lägger på det är inte samma som när du t.ex har blivit underkänt i ett ämne eller när din kompis har slutat prata med dig.
Steg 2: Ta din tid, bearbeta dina känslor och lär dig acceptera situationen. Ibland vänjer man sig vid tanken att en person är borta men man blir fortfarande ledsen när man tänker på det. Glöm inte att det är inte själviskt att gå vidare utan moget. Livet rullar på och tiden går, efter att du har bearbetat dina känslor och bestämt dig för att gå vidare är det dags att gå vidare till nästa steg. Det viktiga här är att ta det i din takt, för om du inte har gjort det ordentligt blir det lättare att falla tillbaka. Ett tips är att skriva ner saker, “anledningar”, eller sånt som får dig att känna “nu ska jag gå vidare” det kan vara skolan, en person man behöver ta hand, det kan vara vänner eller ett intresse. Så varje gång du känner att du vill ge upp kan du kolla på din lista och se vilka eller vad du bryr dig om.
Steg 3: Du vet att känslor är reaktioner till olika situationer, och det finns olika sätt att uttrycka sina känslor, vissa skrattar när de är stressade och vissa får panikattack. Målet är att uttrycka sig på ett relativt normalt sätt. Just för att det finns olika tolkningar av t.ex sorg och hur man väljer att åtgärda sina känslor kan man lätt bli hånad eller utfryst av andra personer, känna att ingen bryr sig om en eller ingen tar en på allvar, när man går igenom svåra situationer. Då är det viktigt att komma ihåg att alla upplever nästan samma sak men de reagerar inte på samma sätt. Så det är normalt att någon tycker att sättet du bearbetar dina känslor på är konstigt. Det är inte ett tecken på att de är osympatiska eller bryr sig mindre om dig, det är mest ett tecken på att vi är olika och värderar olika känslor olika mycket. Så lägg inte så stor vikt på andra personers beteende.
Steg 4: Många av oss upplever negativa känslor dagligen. Vissa blir till och med traumatiserade men i slutändan går man vidare. Om du tänker att det är ett problem som du ska lösa på ditt sätt då blir det enklare. Du kan välja att inte göra någonting åt det, du kan välja att vara ledsen för resten av livet och skylla allt på det som har hänt dig eller så kan du vända på steken och börja hjälpa andra person som också har gått igenom samma sak och de som behöver hjälp. Du ser, alla känslor; negativa som positiva har två sidor och det är du som väljer hur du ska gå tillväga med problemet. Ett exempel är Oprah Winfrey, amerikansk pratshowvärd, skådespelare, filmproducent, entreprenör. Som 9 åring blev hon våldtagen, misshandlad och fick en mängd olika rasistiska kommentarer. Men inget av det stoppade henne från att nå toppen. Så glöm inte att du har full kontroll över det som händer i din hjärna och om du känner att du inte har det, oroa dig inte! Det är någonting du kan träna!
Steg 5: Alla har rätt till att må bra och när man inte klarar av det själv är det dags att be om professionell hjälp, så tveka inte att kontakta din närmaste ungdomsmottagning(https://www.umo.se/hitta-mottagning/) eller BUP(https://www.bup.se/hitta-mottagning/) för hjälp. Du kan också ställa frågor till BUP och läsa frågor som andra har skickat om svårigheter och problem kring psykisk ohälsa (helt anonymt). På ungdomsmottagningar kan få stöd på telefon, chatt och mejl. Eller så går du direkt till mottagningen, antingen bokar du tid eller på drop-in tider. Där kan du få hjälp av kurator såväl som psykolog helt gratis tills du fyller 25.