user-image
Okänd
Annat

Vad gör man om man misstänker att en kompis har anorexi/bulimi?


SVAR

Naturligtvis ska man prata med henne/honom om det, men utifrån speciella omständigheter kring just ätstörningsproblematik (anorexi/bulimi) bör man tänka på vissa saker när man ska ta ett snack. Det största problemet är att personer som har den här typen av problem oftast saknar sjukdomsinsikt, dvs dom är inte medvetna om att dom har problem utan uppfattar situationen som att allting är ungefär som det ska vara, inget konstigt alls. För dig som kompis kan det här framstå som mycket obehagligt.

När det då gäller att ta det här snacket med kompisen råder jag dig till att lägga fram det som att du är lite orolig för henne/honom och maten. Du kan ta upp vad du lagt märke till, men undvik att nämna anorexi/bulimi, utan att du helt enkelt är orolig för personens ätande eller kroppsvikt eller hur du nu uttrycker det. Var aldrig envis, utan ta hellre upp det försiktigt med jämna mellanrum. Ska man vinna en sådan här persons förtroende i ätstörningsproblematiken krävs det verkligen tålamod. Men du ska veta att sådana personer är bland de ensammaste som finns i sin problematik utan att dom egentligen vet om det (åtminstone inte till att börja med). I de fall jag stött på, där det funnits någon den personen litat på, har den människan som alltså skulle kunna vara du, blivit ett enormt stöd på vägen mot tillfrisknande.

Om du nu har en kompis som du ser blir allt sämre och sämre hamnar du i en mycket svår situation där du förutom att med jämna mellanrum uttrycka din oro som jag föreslog, kanske blir tvungen att ta ett beslut att koppla in någon annan. Psykologiskt sett gör du bäst i att informera din kompis om att du t ex börjar med att fråga någon annan i kompisens närmaste bekantskapskrets/familj hur ni ska gå vidare. Det är alltid bra att vara två när det gäller uppgiften att i nästa steg kontakta någon vårdgivare pga att ni båda ser hur kompisen långsamt håller på att nästan ta livet av sig. Obs.., glöm aldrig att informera kompisen om vad ni tänker göra och försök alltid att utgå ifrån eran egen oro för kompisens hälsa när ni förklarar/informerar henne/honom om att ni tänker ta kontakt med vården. Ni kommer säkert att få en massa ovett från henne/honom för att ni gör så här. Men fortsätt att med jämna mellanrum ta kontakt med kompisen och uttryck eran oro, även om kompisen själv ber er dra åt h-e… Klarar du/ni att göra det, ger ni kompisen maximalt stöd. Ingen skulle kunna göra mer. Resten får proffsen (landstingspersonalen) sköta.

Nu har jag alltså utgått ifrån att kompisen hade något av dom här två problemen. Förhoppningsvis har hon/han inte det. För att du ska få lite mer vägledning när det gäller om din kompis är i riskzonen eller inte, kan du klicka på ”Hur vet man om man har Anorexi/Bulimi?” Men som jag berättar där, är frågorna bara en liten hjälp på vägen. Det går INTE att utifrån dom frågorna bestämma att din kompis är sjuk. Det måste någon kompetent person inom sjukvården bedöma när den personen träffar din kompis och pratar med henne/honom.

Visningar : 485