user-image
Okänd
Tjej

Vad ska jag gå på för linje om jag vill bli åklagare? Är det samma linje som om man vill bli tolk/översättare?


SVAR

Ja, oavsett om du vill bli tolk eller åklagare bör du gå Samhällsprogrammet. En utbildning som kan vara ett alternativ är Barn- och fritidsprogrammet. Det du ska tänka på är att du måste ha mycket bra betyg från gymnasiet för att söka utbildningar som du frågar efter. Förutom allmän behörighet till högskolestudier måste du dessutom ha minst G i SvB, ShA och HiA för studier på Juris Kandidatprogrammet = grunden för att bli åklagare.

Juris Kandidatprogrammet är på 180 poäng. Varje poäng motsvarar 1 vecka, så utbildningen är 4,5 år lång. Efter utbildningen måste man göra en så kallad notarietjänstgöring på tingsrätt eller länsrätt i två år. Efter det söker man för att bli aspirant hos åklagarmyndigheten. Aspirant är man under nio månader. Efter det kan man sedan bli antagen att bli assistentåklagare. Efter att ha varit assistentåklagare i ca två år, blir man sen kammaråklagare. Efter det finns ytterligare befordringsgångar. Det är, som du förstår, en lång, krävande men intressant väg att gå.

För att bli tolk krävs att man är tvåspråkig. Utbildning ges på Stockholms Universitet. Man kan jobba som konferenstolk eller kontakttolk. Idag är det brist på konferenstolk eftersom EU kräver tolkar, medan det som kontakttolk finns ett överskott i vissa språk och underskott i andra.

Som översättare krävs det inte att du ska vara tvåspråkig, men du måste ha goda kunskaper i det andra språket. Här finns det några fler utbildningar att välja på.

Oavsett om du ska bli tolk eller översättare är det Kammarkollegiet som bestämmer om vem som blir auktoriserad. Man får då lämna prov på sina kunskaper, varefter Kammarkollegiet tar beslut. Det råder brist på översättare sen vi kom med i EU, inte minst i engelska, tyska och franska.

Vilken inriktning du än väljer, är språkstudier viktiga och önskvärda.

Lycka till!

Visningar : 670