user-image
Okänd
Annat

Hej! jag har en liten fråga…jag skulle vilja ha lite information om en grej..när man är gravid..kan man minska riskerna för sitt barn genom att t.ex. sluta röka, sluta stressa (eller i alla fall mindre), eller sluta dricka o.s.v. påverkar detta fostret på nått sätt, och i så fall hur? jag hoppas att ni kan hjälpa mig /tack på förhand


SVAR

Ja man kan definitivt minska riskerna. När det gäller rökning så vet man att fostret påverkas negativt av rökning. Bland annat genom sämre syresättning, lägre fostervikt samt en ökad risk för att barnet dör inuti livmodern. Risk för plötslig spädbarnsdöd ökar också. Alkohol påverkar också fostret. Här finns inga entydiga gränsvärden för hur mycket/ lite alkohol som krävs för att ge fostret skador. Man vet att alkohol passerar över till moderkakan. Dessutom utsöndras alkohol i fostervattnet, vilket fungerar som en depå och gör att fostret exponeras för alkohol under en längre tid än modern. Så snart man vet att man är gravid bör man undvika alkohol helt. Eller ännu hellre om man planerar graviditet, att leva så sunt som möjligt tiden innan.
Stress kan ofta vara svårt att undvika, men man kan försöka att gå ner i varv, ta det lite lugnt efter skolan/ jobbet. Man behöver stanna upp ibland och tänka till; -måste jag göra detta just nu? Oftast kan det säkert vänta lite grann. Det handlar om att skapa tillfällen i almanackan så man kan ta hand om sig själv lite mer. Bra både för dig och för barnet i magen.

Visningar : 438