SVAR
Hej!
Det är ju tur att alla gymnasieutbildningar leder till en allmän behörighet för vidare studier på högskola/universitet. Då är det inte någon jättestor katastrof om man kommer på vad man vill bli under studietidens gång. Med det vill jag ha sagt att du kan visst gå naturbruksgymnasiet med inriktning på trädgård och ändå ha möjlighet att utbilda dig till psykolog.
För att komma in på Psykologprogrammet på högskolan krävs det att man, förutom allmän behörighet, också har särskild behörighet så tillvida att man är minst Godkänd i kurserna Matematik B och Samhällskunskap A. Eftersom Matematik B inte ingår i Naturbruksprogrammets karaktärsämne, är det viktigt att du väljer det som individuellt val eller som valbar kurs. Matematik B är en kurs som ska erbjudas till de elever som vill ha den, så ta upp det med din studie- och yrkesvägledare eller den som håller i valen inom ditt program på din skola.
Det som också är viktigt att tänka på är att du MÅSTE ha MYCKET bra betyg i ALLA de kurser du läser på gymnasiet för att kunna komma in på Psykologprogrammet. Vid senaste intagningen som jag har uppgifter på, intagningen till vårterminen 2001, var den lägsta intagningspoängen 18,69 i medel. Det innebär att den eleven hade ett snitt på mest MVG och något VG. För att vara riktigt säker på att ha en chans att komma in bör man ha MVG i alla kurser. Att det är så höga intagningspoäng beror på att det är många sökande till få platser. Så har det alltid sett ut på Psykologprogrammet, så det är inget nytt.
Ett sätt att konkurrera om plats är att göra Högskoleprovet, men även där krävs det att du gör mycket bra ifrån dig för att ha en chans att komma in. Oavsett om du gör Högskoleprovet eller inte, måste du vara behörig att söka till programmet.
I behörighetskravet ingår det också att man ska 1 års arbetslivserfarenhet = ALE. Som ALE räknas alla anställningar man haft efter 16 års ålder om minst halvtid. Även sommarjobb som du har under gymnasietiden räknas, så det är viktigt att du skaffar intyg på var, när och i vilken omfattning din anställning varit. Det kvittar sedan om det är inom trädgård eller med barn.
Därmed över till en annan fråga, om man kan få jobb på dagis efter att man gått Naturbruk. Nej, jag tror det är ganska svårt eftersom man på förskolor idag mest anställer förskollärare. Men ett annat näraliggande jobb som du kan söka är som personlig assistent. Som personlig assistent hjälper man någon handikappad, barn eller vuxen, med det dagliga livet. För att bli personlig assistent krävs det ibland att man gått Omvårdnadsprogrammet, men ofta går man på den sökandes personliga egenskaper. Ett sådant arbete ger en bra grund att stå på oavsett vad du kommer att jobba med eller utbilda dig till så småningom.
Att jobba som volontär innebär att man jobbar för en organisation på frivillig basis. Självklart kan man som psykolog jobba som volontär. Jag har tidigare varit i kontakt med Rädda Barnen i en liknande fråga, och de svarade att de för sin del kräver att man har en utbildning och erfarenhet inom det yrket innan man kan åka iväg. Det finns fler organisationer än Rädda Barnen som har volontär verksamhet, jag tänker på Röda Korset och andra liknande organisationer. Det bästa är om du själv tar kontakt med den organisation som du är intresserad av och undersöker vad de har för krav på de volontärer som jobbar för dem. Volontär innebär inte enbart att man åker utomlands och jobbar, även om det är det man kanske mest förknippar med ordet volontär
Lycka till med framtiden. Jag hoppas att jag inte skrämt dig allt för mycket, utan att jag gett dig svar som gör att du klarar din utbildning med strålande betyg.
Lycka till