user-image
Okänd
Annat

Hej!! Jag e en 18 årig tjej. Jag har bott i sverige i ett år o ett halvt år!! Eftersom jag har läst naturvetenskapligt i mitt land, så har jag sökt natur här i sverige men när jag har pratat med min lärare sa hon att om jag ska börja läsa det där programmet så ska det bli jättejobbig!! Mitt problem e svenska språket!!! Sen har jag ändrat min ansöka till omvårdnads-programmet. Jag har också godkänt i svenska, matte o engelska. Vissa personer säger att om jag skulle börja NV skulle bli det bättre men vissa hejar mig till OP!!! Det e inte bara jag som har det här problemmet, det finns många elever som har valt andra program utan att gilla det… Nu e jag intagen till omvårdnadsprogrammet. Jag har förklarat allt för er… min fråga e: Kan man bli läkare om läser OP?? Snälla svara på min fråga för att jag e tveksam!!!


SVAR

Hej!

Du undrar om man kan bli läkare om man går OP? Ja och nej! Du kan inte söka direkt till läkarutbildningen efter att ha gått OP, men du kan läsa OP och sedan komplettera din utbildning med de kurser som behövs för att bli behörig till läkarutbildningen.

Naturvetenskapliga programmet är det program man tänker på om man vill utbilda sig till läkare. Oavsett vilket program man läser, måste man ha mycket bra betyg för att söka till läkarutbildningarna. Man måste ha MVG i alla kurser som ingår i det program man går, för att man ska kunna komma in. Oavsett vilket program du går, måste du ha högsta betyg i alla kurser.

För att vara behörig att söka till läkarutbildningen krävs det att du har minst G i Matematik D, Fysik B, Kemi B och Biologi B. Tänk då på att vara behörig är inte detsamma som att man kommer in bara för att man har Godkänt. För att komma in på läkarutbildningen krävs det att man har MVG i alla kurser i slutbetyget från gymnasiet och/ eller Komvux om du kompletterar. Detta beroende på att det är så många som söker till läkarutbildningen. (ursäkta att jag upprepar mig, men jag känner att det är viktigt att jag är tydlig i min information).

Om du går på OP, som du nu blivit antagen till, måste du tänka på vad du läser som individuellt val och valbara kurser inom programmet. Har du möjlighet så passa på att läs Matematik B och C. Du kanke också kan läsa A-kurser i Fysik, Kemi och/eller Biologi. Kan du läsa dessa kurser är det inte så många kurser som du behöver läsa på Komvux senare.

Jag kan förstå om din studie- och yrkesvägledare och dina lärare är tveksamma till Natur för din del, eftersom det är ett tufft program. Det är viktigt med bra svenskakunskaper. Samtidigt är det bra att, som du gjort, blivit behörig till gymnasiestudier trots att du inte varit i Sverige mer än 1,5 år. Men svenskakunskaperna är viktiga oavsett program. Skillnaden är att det är enbart studier på Natur, medan det är APU(=arbetsplatsförlagd utbildning) ca 17 veckor sammanlagt på OP, vilket gör att det inte är studier hela tiden. På APU får man också betyg, det ingår i utbildningen, och det är då man tillämpar det man lärt sig på lektionerna. Utifrån det, att man har APU, är OP ett bra program, för man får en bra inblick i vården. På Natur har man ingen APU alls, utan då får man söka sommarjobb för att få den praktiska delen med sig.

Jag hoppas att jag har förklarat en del för dig. Jag hoppas också att det går bra med dina studier, nu och i framtiden.

Lycka till

Visningar : 562