user-image
Okänd
Annat

Hej! Jag har idag fått veta att jag har ulcerös kolit. Jag är 25 år & har haft blodiga & variga tarmtömmingar i 8-12 månader före. För 1 år sedan började mina leder värka & jag & min dr. trodde på reumatism. Kan detta ha med min sjukdom att göra? Vad gör man åt det? jag kan ibland inte gå. Tacksam för svar.


SVAR

Ja du kan få värk i leder av Ulcerös kolit. Ledsymptomerna brukar försvinna eller bli lindrigare i samband med en effektiv behandling av sjukdomen. Reumatism (Reumatisk ledsjukdom) och ulcerös kolit kan dock förekomma samtidigt oberoende av varandra. Därför är det viktigt att du träffar en specialist på både magtarmsjukdomar samt reumatiska sjukdomar för att rätt diagnos ska kunna fastställas. Om din ordinarie läkare inte är specialist på martarmsjukdomar be honom isåfall att remittera dig till en sådan läkare.

Ledbesvären som beror på ulcerös kolit kan vara ganska jobbiga och det kan behövas sättas in riktad behandling mot ledvärk. Läkemedel som hetter Salazopyrin kan hjälpa mot båda ulcerös kolit och ledbesvär. NB, om du är allerigisk mot sulfa kan du ej ta Salazopyrin.

Visningar : 546