user-image
Okänd
Annat

Jag upplever att min bror favoriseras framför mej..Det känns som de inte lyssnar och bryr sej om mina behov, men ändå visar dem att ja betyder något.. Och när ja försöker prata me föräldrarna om dt…säger dom bara att ja inbillar mej och vill inte lyssna på vad jag har att säga..! Hur ska jag få dem att förstå?


SVAR

Det här med att föräldrar verkar favorisera ett barn framför ett annat kan vara lite knepigt att reda ut. Anledningen till det är att de flesta föräldrar inte är så medvetna om att de kanske behandlar barnen olika. Föräldrar vill ofta tro att de är helt rättvisa och behandlar barnen exakt lika, men så är det aldrig. För att förstå varför föräldrar inte kan (ens om de försöker) behandla sina barn lika, kan du tänka på hur du själv behandlar dina föräldrar. De är båda dina föräldrar, men försök bara en dag, eller en timme att behandla dem helt lika, så kommer du märka att det är omöjligt. Eftersom varje människa är speciell så innebär det att du har en speciell relation till var och en som finns nära dig. Det finns ingen som du har exakt samma relation till om du tänker efter. Och likadant är det för dina föräldrar. Du och din bror är olika sinsemellan och därför kan aldrig dina föräldrar behandla er exakt lika, utan det kommer att handla olika mot er hur de än försöker att göra samma sak mot er båda. Eftersom föräldrar oftast försöker, och dessutom tror att de kan behandla sina barn lika, vet de alltså oftast inte om att de inte gör det i praktiken. Till råga på allt finns det någon allmän uppfattning bland vuxna att man skall behandla barnen lika om man är en god förälder och det vill ju alla mammor och pappor vara. Det som händer dig när du försöker påtala för dina föräldrar att du känner dig orättvist behandlad, är förmodligen att de är så fast i sin övertygelse om att de är likadana mot dig och din bror, så de lyssnar inte ens på dig. Dom tycker att du inbillar dig, för tänk om de skulle vara så att dom inte behandlar er lika, då är dom kanske inga bra föräldrar i sina egna ögon, och det skulle vara jobbigt för dem. Det verkar ju inte som om dina föräldrar struntar i dig och bara bryr sig om din bror, eftersom du skriver att dom ändå visar att du betyder något, så därför tror jag mer att det handlar om att det är ett känsligt ämne för dina föräldrar det här med att behandla barnen olika och att det är därför de inte lyssnar.

Nu kanske du har fått en liten förklaring till varför dina föräldrar inte förstår vad du säger, men nu ska vi se vad du kan göra åt det hela. För även om inga föräldrar i världen kan behandla två barn lika, så betyder ju inte det att de inte kan bättra sig i olika situationer och du känner dig ju orättvist behandlad ibland och då skall man alltid försöka göra något åt det.

Det första du skall göra är att för dig själv försöka reda ut i vilka situationer du känner dig orättvist behandlad. Vilka behov hos dig är det som du inte tycker att de tar hänsyn till på det sätt som de gör mot din bror. Det här är ganska viktigt att du reder ut, för ska man prata med någon som inte riktigt förstår vad man menar så gäller det att vara jättetydlig och verkligen kunna ge exempel på vad man menar. Därför skall du antingen bara komma ihåg, eller skriva upp, ett antal situationer där du upplever att de lyssnar på din bror och tar hänsyn till honom, men inte till dig. När du har skrivit ner flera sådana situationer skall du gå till dina föräldrar och verkligen vara envis med att ni skall sätta er ner i lugn och ro för du har något att säga. Du skall aldrig försöka berätta om din lista med situationer när dina föräldrar är i farten och håller på med annat, för då är chansen stor att de inte är koncentrerade på vad du vill säga. Utan försök få dem att förstå att det är viktigt för dig att de tar sig tid och lyssnar utan att göra något annat. Jag skulle nog föreslå att du försöker prata med dem när din bror inte är hemma. Annars är det lätt hänt att han kanske känner sig anklagad för att han är favoriserad och det handlar ju egentligen inte om honom, utan om dina föräldrar och dig.

När du väl har fått dina föräldrar att sitta ner med dig (och det kan du kanske få tjata om ett tag innan de gör) så skall du berätta som du gjort tidigare att du känner det som att din bror favoriseras framför dig. Men denna gången skall du inte sluta där, utan nu skall du plocka fram din lista ur minnet, eller på pappret du skrivit på och ge exempel på vad du menar. Om du gör på detta sättet får dina föräldrar en chans att förstå lite bättre vad du menar och ni får tillsammans några situationer från er vardag som ni kan diskutera kring. Förhoppningsvis berättar dina föräldrar varför de handlat si eller så i de situationer som du har skrivit ner. Antingen kommer du då att tycka det är helt okay nu när du förstår orsaken bakom det hela, eller så kommer de kanske att se hur de kan göra annorlunda nästa gång så du inte behöver känner det som om din bror är favoriten. Lycka till.

Visningar : 422