user-image
Okänd
Annat

HEJ! Jag är en tjej som går i 6:an och som tycker det är dumt att röka. Jag har en klasskompis som röker. Varför vill dom dö i förtid?


SVAR

Jag tror inte att dom som röker vill dö i förtid. I alla fall har jag aldrig träffat någon rökare som sagt att dom röker för att dö lite snabbare. Istället börjar man röka av helt andra anledningar. Oftast är man lite nyfiken och tycker det är spännande eftersom det känns lite förbjudet när man är ung. Dessutom tycker många i din ålder att man är ganska tuff när man röker och jag tror att du vet att många i din ålder vill vara tuffa och visa att dom hänger med och inte är några töntar. Då struntar dom helt enkelt i att rökningen skadar dom. Jag har också träffat många unga som sagt att dom bara tänker röka ett tag och att dom inte tänker bli beroende. Det där är ju tyvärr inget som man helt kan styra över, varför många blir beroende i alla fall utan att dom ville det från början. Men som sagt, för dom flesta är det viktigare att vara cool, än att tänka på hälsan. När man känner sig ung och frisk så ligger det också ganska långt bort det där med att få lungcancer och sådant. Dom flesta unga verkar tänka att det där är om så många år så det spelar ingen roll nu, och det händer nog inte mig i alla fall.
Du har ju helt rätt i att det är dumt att röka, eftersom det faktiskt är som du säger att dom flesta rökare dör i förtid, och jag hoppas att du kommer att vara så klok och smart i resten av ditt liv, och att du kanske kan påverka någon av dina kompisar att sluta, eller aldrig ens börja röka. För nog är det tuffare och coolare att vara så stark i sig själv att man vågar säga nej, när kompisarna tycker att man skall testa för att alla andra gör det?

Visningar : 383