user-image
Okänd
Kille

Hej jag är 16 år och ska ta ett sabbatsår efter sommaren. Men hur ska jag få jobb? vart ska man söka? McDonalds kan man ju alltid få jobb på, men där vill jag inte jobba!


SVAR

Jag håller med dig, visst kan du få jobb på McDonalds, det är en bra erfarenhet att jobba där, men kanske inte så roligt. Det enklaste sättet för någon som är 16 år, och inte har någon gymnasieutbildning, att söka jobb är genom kontakter. Du har säkert många runt omkring som har jobb och som kan tipsa dig om jobb. Det är ju också de som kan tipsa sina arbetsgivare om att du finns. Det här sättet att söka jobb kan ta lite tid, men det är ett bra sätt att söka på eftersom du blir rekommenderad av någon som känner dig. Ett annat sätt att söka på är ju att läsa annonser i tidningar. Du kan självklart kolla på Arbetsförmedlingens hemsida www.amv.se/jobb för att se om du hittar något. Du kan också gå in på Arbetsförmedlingens kontor där du bor och kolla, de brukar ha en anslagstavla med lediga jobb.

Det du får räkna med är att det är enklare jobb som du har möjlighet att få, med tanke på att du inte har någon utbildning. Men enklare jobb, vad är det? Det beror ju på vad du själv anser. Sitta i kassan i en matvaruaffär, dela ut reklam och tidningar, städjobb, jobba i en korvkiosk eller annan försäljning. Det finns ganska mycket att välja på, som du ser. En annan väg att gå är att ta kontakt med det individuella programmet i din kommun och höra efter vad de kan hjälpa dig med. Får du en praktikplats har du studiebidrag precis som när du går i skolan. En fördel är dock att du får kontakt med arbetsmarknaden och kanske kan hitta ett jobb den vägen.

Är du framåt och vill ha ett jobb tror jag att du kommer att hitta ett. Men ligger du hemma och väntar på att det ska komma, då får du vänta. Det kan ta ett tag, kanske några veckor eller mer, innan du får tag på ett jobb, men ge inte upp. Rätt som det är får du napp och ju fler jobb du söker, desto säkrare blir du på hur du ska göra för att söka jobb.

Lycka till!

Visningar : 1817