user-image
Okänd
Annat

Min kompis behöver hjälp! Hon var tillsammans med en kille som slog och våldtog henne och hon har inte anmält det. Sen så är det så att hon älskar hästar så hon brukar vara på ett stall, där föreståndaren tafsar på flickorna som är där men hon vågar inte säga nä… och en dag så kom hon till skolan med stora sår vid handlederna, jag frågade henne vad det var och hon sa att hon hade skurit sig med en rakhyvel. Vad ska jag göra? Vad ska hon göra?Snälla svara!


SVAR

Det verkar som om din kompis av olika anledningar hamnar i situationer där hon blir illa behandlad och att hon på något sätt straffar sig själv genom att skära sig, istället för att vända ilskan mot dom som kränker henne. Det är inte något ovanligt problem, men din kompis bör få hjälp, både för att hantera det som redan hänt henne, men också för att hon skall kunna undvika att hamna i situationer där hon blir kränkt framöver.
Det viktiga är att din kompis får professionell hjälp och det kan hon få på många ställen. Hon kan gå till Ungdomsmottagningen, skolkuratorn, skolpsykologen, eller psykiatrins öppenvårdsmottagning. Nu vet jag inte om din kompis själv är inställd på att söka hjälp, men är hon inte det så skulle du kunna puffa på henne för att hon skall komma iväg till någon hon kan prata med. Du skulle tex kunna underlätta det hela genom att ta reda på vart man kan gå i er kommun, när dom har öppet, eller till och med ringa och få en tid för henne om hon går med på det. Du skulle också kunna erbjuda din kompis att du följer med henne första gången osv. Det brukar däremot inte hjälpa om man tjatar om det hela när någon inte vill. Då är det bättre att du tar upp det lite med jämna mellanrum. Sedan tycker jag inte heller att du skall prata för mycket om det där med att hon måste anmäla. Jag tycker som du att det är viktigt att anmäla, men i första hand är det viktigt att din kompis får hjälp att börja bearbeta och läka dom sår i själen som kränkningarna gett henne. Därefter kanske hon orkar ta steget att anmäla. Jag förstår din upprördhet och att man gärna vill se att personer som kränker andra får sitt straff, men många gånger är det ett för stort steg att ta direkt för den som blivit utsatt, och tjatar man om det finns risken att den man försöker hjälpa bara drar sig undan och känner sig ännu mer misslyckad för att hon inte ens klarar att anmäla. Så i första hand alltså tycker jag du skall försöka hjälpa din kompis till att få hjälp, och sedan när hon orkar kan du finnas som ett stöd för henne den dagen hon klarar av att anmäla det hela.

Visningar : 341