user-image
Okänd
Annat

Jag är en till synes helt normal 17 årig kille. Mitt problem är dubbelt så svårt, för jag kan inte få det att sluta… ingen utväg alls. Ända sen jag var liten har jag haft en särdeles utvecklad fantasi. Jag brukade ligga sömnlös på nätterna och tänka på stora förvanskade insekter utanför mitt fönster, och blodiga lik under sängen. Men jag har aldrig drömt så mycket som på senaste tiden… En dröm jag ofta får är att blöta händer försöker grabba tag i mig och strypa mig, och att min döda mor viskar äckliga saker i örat på mig, och hennes ansikte är svart av röta. Jag vaknar upp och gråter och skakar nästan varje morgon. Jag har försökt komma på sätt att vara vaken så mycket som möjligt, dricker cola och kaffe och sitter uppe vid datorn. Skolan blir ju lidande såklart… Hjälp mig snälla någon, vad ska jag göra?? Finns det nån slags medecin mot sånt här?


SVAR

Jag tycker att du ska söka upp närmaste Ungdomsmottagning och prata med antingen kuratorn, psykologen eller läkaren där. Jag kan inte säga vad dina drömmar eller fantasier kommer ifrån, men sannolikt är ursprunget till det hela något du upplevt väldigt skrämmande som liten även om du inte minns det du. Eftersom jag inte träffat dig och vet för lite om dig kan jag inte säga så mycket mer om det, men anledningen till att jag säger att det antagligen är något som skrämt dig långt bak i tiden, är att du haft fantasierna/drömmarna sedan tidiga år, och att du inte själv verkar ha någon förklaring till det hela, vilket inte är ovanligt när man blir skrämd av något som händer innan ens hjärna med minnesfunktionerna är helt utvecklad. Om det är så att din mor, som jag uppfattade som död, avled tidigt i ditt liv, kan det ha något med detta att göra.
Men inget av detta jag skrivit nu kan jag säga säkert eftersom jag vet för lite, men jag ville ändå ge dig något som du själv kan fundera på, och så får du arbeta vidare med någon på Ungdomsmottagningen.
Jag sade till dig att du antingen kunde uppsöka läkaren, kuratorn eller psykologen. Kuratorn och psykologen kan hjälpa dig med att genom samtal komma fram till vad som orsakar dina drömmar och ge dig en chans att bearbeta det som skrämmer dig, medan läkaren kan diskutera eventuell medicinering mot dina problem. Men oavsett vem du går till först så kan dom hjälpa dig att komma vidare till andra yrkespersoner om du skulle vilja och behöva det. Så om du börjar hos psykologen eller kuratorn så kan dom hjälpa dig med läkarkontakt om det är aktuellt med att äta medicin, och om du går till läkaren först så kan han/hon hjälpa dig till en samtalskontakt om du skulle vilja och behöva det.

Om du inte har någon Ungdomsmottagning nära dig kan du också vända dig till skolkuratorn eller direkt till barn-, och ungdomspsyk som du hittar på dom blå sidorna i telefonkatalogen. Där finns samma yrkeskategorier som du hittar på Ungdomsmottagningen och lite till. Men gå och sök hjälp oavsett om du vill ha medicin, samtal eller båda, för man skall inte behöva bli plågad av sina drömmar på det sättet som du beskriver.

Visningar : 508