user-image
Okänd
Annat

hej! mitt problem e att jag har nästan aldrig pengar, o att vad än jag får så går jag o handlar för de pengarna. Pengarna jag får räcker aldrig men jag får mest pengar om man jämför mig med alla de jag känner! Jag kan aldrig spara eller göra något sådant. Mina föräldrar betalar allt(kläder,godis,bio,resor) ALLT! men ändå så har jag aldrig pengar…hjälp vad ska jag göra? tacksam för svar!


SVAR

Du har tydligen problem med att planera din ekonomi så du får över till det som du verkligen vill ha pengarna till.
Mitt råd är att du helt enkelt sätter dig och gör en liten budget för hur du ska hantera dom pengar du får, och sedan försöker du jobba på att hålla dig till det som du har bestämt.
Sätt dig ner med penna och papper, eller använd datorn. Skriv en rubrik som heter "INKOMSTER" och en rubrik som heter "UTGIFTER".
Under rubriken inkomster gör du en lista över alla pengar du får in. Skriv upp vad du får som månadspeng, och eventuella pengar du får om du tex har något litet extrajobb osv. Sedan är det bara att plussa ihop så får du fram vad du totalt har att röra dig med i månaden. (Skulle du nu få pengar varje vecka istället skriver du upp det du får i veckan istället för i månaden).
Sedan går du över till utgifterna. Om du har någonting som du måste betala varje vecka eller månad så skriver du det först i listan. (Tänk nu bara på att du skriver upp utgifterna per vecka om du skrivit inkomsterna per vecka, eller per månad om du nu skrivit inkomsterna per månad.)
Därefter gäller det att du börjar tänka över vad du själv vill ha dina pengar till. Vill du tex kunna spara något varje vecka eller månad så skriver du upp det under utgifter. Sedan får du helt enkelt tänka ut vad du själv tycker är rimligt att du lägger på dom olika saker du är intresserad av att köpa. Du kanske vill köpa skivor och då skriver du tex upp ordet Skivor och skriver hur mycket du får köpa för i veckan eller månaden. Sedan är det bara att fortsätta med Godis, Kläder, Bio osv, tills du inte kommer på något mer.
När du har skrivit hela listan så plussar du ihop allt du skrivit under UTGIFTER. Nu kan du jämföra dina inkomster med dina utgifter och då ser du direkt om du klarar dig på dina pengar eller inte. Har du större utgifter än inkomster så måste du börja dra ner på något som du skrivit upp. Du kanske helt stryker något som inte är så nödvändigt, eller så minskar du ner hur mycket du får köpa olika saker för. Så här får du hålla på tills utgifterna och inkomsterna är lika.
Är inkomsterna däremot större än utgifterna så får du ju lite mer pengar över och det är kanske inte så dumt att ha lite i reserv.

När du gjort klart din budget, så gäller det att du börjar följa den också. Det betyder att du med jämna mellanrum får kolla på den för att komma ihåg vad du själv bestämt, och sedan gäller det att du också håller reda på hur mycket du köpt för, så du vet vad du har kvar. För att göra det enkelt kan du kopiera din budget så du har en för varje vecka eller månad. Sedan är det bara att du skriver upp summan du handlat för så fort du köpt något. Då ser du tydligt hur mycket du har kvar att handla tex skivor och godis för varje vecka eller månad. Och skulle du nu handla för mycket av något, så får du helt enkelt minska något annat med lika mycket den veckan eller månaden. Ett tips är att du så fort du får veckopeng/månadspeng tar undan dom pengar du ser i din budget att du måste betala, och/eller spara. Annars är det lätt hänt att man börjar handla för det man bestämt i sin budget att man tex ska spara.

Det gäller att ha lite självdisciplin för att man ska få koll på sina pengar, men efter ett tag så lär du dig och ser att det faktiskt kan vara kul när pengarna räcker.
Skulle du tycka att det hela är lite krångligt så be dina föräldrar om hjälp för att göra detta. Det kan vara bra på mer än ett sätt, då föräldrarna även kan stötta dig under tiden och hjälpa dig att hålla din budget när du väl gjort den.

Visningar : 423