user-image
Okänd
Tjej

Är det föräldrarnas uppgift att få sitt barn må så dåligt som möjligt eller?!? Man kan ju säga att de gjort ett bra jobb i så fall!! Jag vet att det inte är är så men jag blir bara så jä*la förbannad!!!! Jag kan inte ens rör min mamma längre för jag är så äcklad av henne!! Har inte kramat henne sen jag gick i 3an typ. Hon dricker nästan varje ledig dag, för det måste firas….


SVAR

Nej, det är knappast föräldrars uppgift att få sina barn att må så dåligt som möjligt. Föräldrars uppgift är istället att se till att barnen får en trygg uppväxtmiljö, så barnen har en chans att utvecklas både fysiskt och psykiskt till harmoniska människor. Men detta är tyvärr en illusion för många barn, och det är inte konstigt att man då som du undrar vad fanken föräldraskapet har för mening, och blir både arg och ledsen när man själv haft oturen att ens föräldrar inte riktigt klarar att axla sin föräldrarroll på ett bra sätt.

Min erfarenhet är dock att dom flesta föräldrar vill kunna vara bra föräldrar för sina barn, men många förmår helt enkelt inte. Det kan vara allt ifrån ekonomiska bekymmer, till personliga problem, drogproblem, psykisk sjukdom osv, som gör att någon helt enkelt inte klarar att se till barnets bästa. Men oavsett vilka problem man dras med som vuxen så ursäktar det inte att man gör barnen illa. Faktum kvarstår ju att barn mår dåligt i sina hem. Detta sker varje dag, i oerhört många hem runt om i Sverige och världen, och det är bl a därför som man skapat resurser i samhället, socialtjänst, skolkurator, psykiatri osv, för att försöka hjälpa dom barn, vars föräldrar inte räcker till. För i många fall är det förödande för det barn som tvingas växa upp i en familj där en eller båda föräldrarna inte klarar av sin vuxenroll.

När det gäller din situation så låter det som om din mamma inte förmår hantera sin alkoholkonsumtion, vilket gör att hon inte klarar att vara mamma för dig på ett bra sätt. Jag skulle bli oerhört förvånad om inte din mamma innerst inne visste att hon sviker dig varje gång hon dricker, och att hon har dåligt samvete för det. I det läget skulle man ju därför kunna tycka att hon borde ha en drivkraft att sluta för då skulle hon inte ha så dåligt samvete längre. Men när det gäller alkoholister så är det min erfarenhet att dom ofta har problem med att hantera känslor som har med dåligt samvete, skuld, och misslyckande att göra. Så istället för att söka hjälp när dom känslorna blir starka, är det lätt att ta till spriten för att döva dom här känslorna istället. Och när dom dricker får dom mer dåligt samvete och känner sig ännu mer misslyckade, vilket gör att dom behöver dricka igen för att döva dom känslorna..... osv, osv. Det kan bli som en ond cirkel där personen ifråga aldrig tar tag i det egentliga problemet och lär sig att hantera jobbiga känslor på andra sätt än med sprit.
Jag kan inte säga vad som skulle kunna få din mamma att söka hjälp för sitt drickande, men sannolikt skulle hon behöva ha regelbunden kontakt med någon professionell som kunde motivera henne att få den hjälp hon behöver. Men för din egen del så är det viktigt att du inte står ensam i detta, utan att du får andra vuxna som kan hjälpa och stötta dig. Det är också dessa andra vuxna som får ta tag i biten att få din mamma att söka hjälp, det är inget du ska behöva sköta. Så mitt råd till dig är att du genast söker upp kuratorn i skolan eller på närmaste Ungdomsmottagning. Prata med henne eller honom så kan du både få stöd för egen del, och sedan kan ni diskutera hur din hemsituation skall kunna förändras till det bättre. För så här ska du inte behöva ha det längre.

Visningar : 387