För tidig jul

Jag tvivlar på att det är november, det är nog december. Ungefär mitten av december, det lackar väl mot Jesus födelsedag? I alla fall om man får tro våra matvaruaffärer. Eftersom jag är en inte alltför tät student handlar jag helst till billiga priser. Varje måndag dimper veckans extraprisblad välkommet ner. Jag läser, antecknar och klipper kuponger i de färgglada ”kom å köp 2 för 3-papprena”. Det här ekonomiska tänkandet har resulterat i att det redan är jul i min lill...

Jag tvivlar på att det är november, det är nog december. Ungefär mitten av december, det lackar väl mot Jesus födelsedag? I alla fall om man får tro våra matvaruaffärer. Eftersom jag är en inte alltför tät student handlar jag helst till billiga priser. Varje måndag dimper veckans extraprisblad välkommet ner. Jag läser, antecknar och klipper kuponger i de färgglada ”kom å köp 2 för 3-papprena”. Det här ekonomiska tänkandet har resulterat i att det redan är jul i min lilla lya. Den här veckan har jag inhandlat julmust, julgröt, julkorv, glögg, sill, clementiner och pepparkakor till mycket förmånliga priser.

Mina lokala handlare har helt enkelt tvingat in julen i mitt hus, om jag så får säga. Dessutom blir man indragen i julatmosfären och den heliga julandan redan när man stiger in i matvarubutiken. Det är tomtar både på loftet och i taket. Redan nu kan man köpa sig en julgransfot, eller varför inte några glittriga julgranskulor för bara 19:90 med kupong.

I vart och vartannat hörn ligger de där urfula, masstillverkade chokladkalendrar och bara väntar på att ungarna ska tjata till sig några var. Ju fler man köper, desto billigare styckespris. Allt för att handeln ska tjäna så mycket som möjligt på den här kommersiella julhelgen som hägrar. Och nåde den som glömmer att skicka julkort till alla nära och kära! Det är dags att köpa julkort, julfrimärken och få tag i ett sånt där speciellt kuvert man lägger julkorten i, så den stackars postpersonalen åtminstone får det lite lättare att hantera julkortsboomen.

Tillbaka till affären. När jag gick där och letade efter gammal mjölk i kyldisken (det gäller att få tag i sådana som går ut imorgon, de brukar vara superbilliga) så hade Verum hälsofil fått ge vika för färdig pepparkakdeg. En blå plastbox med pepparkakdegskorvar stod ovanpå filen. Det kanske bara var tillfälligt, men jag fick för mig att kanske var någon av tomtens anhängare som varit där och försökt spränga in lite härlig julstämning så här i november? Handeln har i alla fall sprängt in julstämning här hemma hos mig. Jag sitter och halsar julmust för fulla muggar och knaprar pepparkakor i skrivande stund!

Samtidigt som jag jobbar på denna bukfylla tänker jag på hur juligt det faktiskt redan är, trots datumet vi har. Inte bara på grund av maten. Vid Kungens Kurva söder om Stockholm har en gigantisk ballongtomte ställt sig på ett tak. Jag får lust att punktera honom med en harpun, vad tror killen? Det är inte ens december än, han kan åka tillbaka till Nordpolen och snickra ihop några klappar till innan han kommer.

Årets jul-TV diskuteras redan livligt i massmedia. Redan för flera veckor sedan började årets julkalender på TV diskuteras. I år ska den handla om Sunes lillebror Håkan Bråkan. En skandal tycks redan ha uppstått. I ett avsnitt dricker tydligen Håkans barnvakt öl, vilket inte går för sig. Det gäller att skona de små TV-tittarna så länge det går, de ska slippa se fylla och elände åtminstone i den heliga julkalendern. Det är inte bara Håkan Bråkan som diskuteras. Arne Weises lena stämma kommer inte att prata med oss och Benjamin Syrsa om julstämning i år. Kanske har det svenska folket blivit ängsliga av all denna osäkerhet inför årets jul-TV? Kanske är det därför de snälla handlarna bjuder oss att köpa lite julstämning redan nu, så att vi inte ska känna att det är helt kört med årets julefrid?