Basic – Farligt uppdrag

”Basic – Farligt uppdrag” är en thriller som släpptes på DVD och VHS den 18 november 2003. Den är regisserad av John McTiernan, regissören bakom filmer som ”Die Hard” och ”Jakten på röd oktober”. John Travolta spelar Tom Hardy, en DEA agent och tidigare jägarsoldat, som kopplas in som förhörsledare efter att en militärövning i Panamas djungel gått snett. Tillsammans med Julia Osbourne (Connie Nielsen) från militärpolisen, utreder han de mystiska omständigheter som l...

”Basic – Farligt uppdrag” är en thriller som släpptes på DVD och VHS den 18 november 2003. Den är regisserad av John McTiernan, regissören bakom filmer som ”Die Hard” och ”Jakten på röd oktober”.

John Travolta spelar Tom Hardy, en DEA agent och tidigare jägarsoldat, som kopplas in som förhörsledare efter att en militärövning i Panamas djungel gått snett. Tillsammans med Julia Osbourne (Connie Nielsen) från militärpolisen, utreder han de mystiska omständigheter som ledde att endast två återvände från den grupp av jägarsoldater som leddes av den fruktade sergeanten Nathan West (Samuel L. Jackson). De överlevandes vittnesmål går isär och sanningen döljs. Sakta men säkert vevas dock en osannolik historia om mord, korruption och droger upp.

Den här filmen måste vara nära världsrekordet i omsvängningar. Historien vänds om och om igen, och när du äntligen tror att du förstått, ja då vänds det på steken igen. Intrigen är minst sagt klurig, och inte ens när filmen är slut kan du vara säker på att du riktigt begripit vad du sett. Visst hålls spänningen vid liv på detta sätt, men den slutliga aha-upplevelse som jag trodde inträffat, byttes vid närmaste eftertanke återigen till frågetecken. Strävan efter att vara en ”smart” film i samma fack som ”Memento” och ”The Others”, blir närmast löjlig.

John Travolta och Samuel L. Jackson spelar i ”Basic” mot varandra för första gången sedan ”Pulp fiction”, 1994. Någon större återförening kan man dock inte tala om eftersom de filmsekvenser de är med i tillsammans är få. De är dock båda duktiga skådespelare och det är de som gör filmen värd att titta på.