Mr. Jones Machine

Mr. Jones Machine – Återvändsgränd Jag har länge lyssnat på elektronisk musik av olika slag. Att jag överhuvudtaget började lyssna på musik beror främst på 80-tals-syntpopbandet Adolphson & Falk med sin datorinspirerade låt "Blinkar blå". Mitt största intresse råkar vara datorer och därför fanns det äntligen en text jag kunde ta till mig. Så fick jag för ett år sedan Mr. Jones Machine:s första skiva av en kompis. En engelsk skiva av ett nytt svenskt synt...

Mr. Jones Machine - Återvändsgränd
Mr. Jones Machine - Återvändsgränd

Jag har länge lyssnat på elektronisk musik av olika slag. Att jag överhuvudtaget började lyssna på musik beror främst på 80-tals-syntpopbandet Adolphson & Falk med sin datorinspirerade låt "Blinkar blå". Mitt största intresse råkar vara datorer och därför fanns det äntligen en text jag kunde ta till mig.

Så fick jag för ett år sedan Mr. Jones Machine:s första skiva av en kompis. En engelsk skiva av ett nytt svenskt syntpopband. Jag reagerade på deras namn - Adolphson & Falk har nämligen gjort en låt som heter just "Mr. Jones maskin".
- Det är en hyllning, säger min kompis. De har även gjort låten "A Place in the Sun" som är en direkt hyllning till Lustans lakejers skiva "En plats i solen". Egentligen är hela skivan fylld med referenser till andra syntband.
- Aha, tänker jag.

Så släpper de då en ny skiva i år. "Återvändsgränd" heter den. I helgen var jag nere i Göteborg och samma helg så gjorde de ett liveframträdande i Bengans skivbutik, så självklart åkte jag dit och lyssnade! De spelade förvisso bara fyra låtar, men det räckte. Jag minns inte vilken den första låten var, men bra var den. Jag blev förälskad direkt. Den här gången är låtarna dessutom på svenska! När de kom till låten "Vår man i Stockholm" så var jag som i extas. "Augustiljus", "Vilda drömmar" och alla andra låtar på skivan måste vara bland det bästa som kommit ut i år. Så underbar musik! Den är medryckande (kanske inte som dansmusik, men för tankarna), sången är djup och förtrollande. Det enda jag är lite missnöjd med är texterna. Jag gillar riktiga texter som berättar en historia men Mr. Jones Machine satsar mer på poesiliknande rader och upprepningar.

Musiken känns modern och tillsammans med Lustans Lakejers comeback i Melodifestivalen märks det att syntpopen är på väg tillbaka. Genren har definitivt inte hamnat i någon återvändsgränd.

Bandet består av tre personer: Jarmo Ollila på sång, Jouni Ollila och Magnus Lindström på syntar och programmering.

På deras hemsida finns det ett par provlåtar från skivan och dessutom en länk till utgivarens sida där skivan finns att beställa http://mrjones.ollilab.com/

Jag ger skivan 7 pingviner av 8.