Sommarplåge­guiden

En sommarplåga är enkelt förklarat en låt som spelas alltid, överallt, under sommaren för att sedan nästan helt försvinna. Förutom från våra hjärnor där den satt djupa, oreparerliga sår. Låtar som The Ketchup Song, Macarena, Dragostea Din Tei, Här Kommer Alla Känslorna, Hej Monika och Ingen Vill Veta Var Du Köpt Din Tröja har alla fått oss att ta till flaskan, slå sönder radion och fått oss att förlora tron på Gud. Låtar som än idag väcker fruktansvärda minnen. Gemen...


En sommarplåga är enkelt förklarat en låt som spelas alltid, överallt, under sommaren för att sedan nästan helt försvinna. Förutom från våra hjärnor där den satt djupa, oreparerliga sår. Låtar som The Ketchup Song, Macarena, Dragostea Din Tei, Här Kommer Alla Känslorna, Hej Monika och Ingen Vill Veta Var Du Köpt Din Tröja har alla fått oss att ta till flaskan, slå sönder radion och fått oss att förlora tron på Gud. Låtar som än idag väcker fruktansvärda minnen.

Gemensamt för de flesta sommarplågor är att de varken innehåller ett viktigt budskap eller är sorgliga. Ingen vill ju lyssna på en dyster låt med miljöpropaganda samtidigt som de kastar ölburkar vilt omkring sig på en strandfest. Det ska vara trallvänligt och enerverande, hjärntvättande och klistrigt - precis som förra året. För även om man satt inlåst i ett underjordiskt skyddsrum utan elektricitet kan man knappast ha undgått låten som härjade under sommaren. Den aborrjagande datornörden från Halmstad höjde antalet tonårsdepressioner otaliga procent med sin låt om Boten Anna. Från att vara en arbetslös sovrumsproducent gick han direkt upp på topplistorna, fick skivkontrakt och gav sig ut på turné. Allt hände verkligen över en natt. (Vad som hände under den natten vet vi ju alla.)

I år finns det fler potentiella kandidater än någonsin. Radiokanalen P3 håller till och med en egen gala vid namn Sommarplågsgalan dit folk skickat in låtar och sedan är det vår uppgift att rösta fram vinnaren.

Låt oss nu, lugnt och pedagogiskt, gå igenom några av de låtar det talas mest om så här inför de varmare månaderna.

Frida – Dunka Mig Gul & Blå


Skånska Frida (ej att förväxla med Skånske Elias) sjunger om hur hon blir brutalt påsatt av en främling. Med en text som säkerligen fått Gudryn Schyman att sätta ett och annat i halsen (förmodligen mest ett), har låten blivit given bland alla promiskuösa, skånska tonårsbönder. När Fridas skånska stämma yttrar rader som ”Vi kan väl leka doktor du och jag? Du kan va tempen och tre hål det har jag” är det omöjligt att inte brista ut i ett småmysigt leende. En bra danceremix på denna 2000-talets nationalsång och sommarplågan är given.
Sommarplågetermometer: 7/10

Laser Inc – Det var en fågel


Ordet ”intelligensbefriat” har väl aldrig någonsin passat bättre. Fyra tonårsgrabbar har skaffat skivkontrakt genom en illegal kopia av Fruityloops, en halvtrasig mikrofon och alldeles för mycket fritid. Plötsligt känns inte miljöhotet som vårt största problem. Men trots en värdelös produktion är det omöjligt att inte charmas av denna sorgliga berättelse om den lilla fågeln Roger. Det krävs dock ett par burkar öl först.
Sommarplågetermometer: 8/10

Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai


Jag vägrar tro att svenska folket frivilligt kommer att lyssna på denna låt i sommar. Snälla Sussi, låt denna ”sak” medverka i ett kommande Respekt-avsnitt som ett varnande exempel på hur det går när man knarkar för mycket.
Sommarplågetermometer: 2/10

Bryan Adams – Summer of 69


Finns väl egentligen ingen mening med att ha med denna låt på listan. Men jag har det ändå.
Sommarplågtermometer: 0,5/10

SecondTunez – Sommaren Är Här Igen


Det som talar emot denna låt, förutom att den är totalt värdelös, är att den påminner alldeles för mycket om Boten Anna. Vem vill ha samma sommarplåga två år i rad? Det värsta med låten är ändå att killarna verkligen har satt sig ner och sagt; ”Nu gör vi en sommarplåga”, inte ett uns av ironi eller självaktning. Det här är seriöst. Någon som tar det seriöst?
Sommarplågetermometer: 5/10

E-Type – True Believer


Sveriges krönte eurokung är tillbaka. True Believer är Martin Erikssons starkaste låt på länge och den lär definitivt gå varm i sommar. E-Type behöver inte raka av sig håret för att få igång karriären efter ett par års avbrott – han producerar en hejdundrandes eurodänga istället. Definitivt en av de starkaste kandidaterna till titeln. Jag tror på E-Type!
Sommarplågetermometer: 9/10

Små Grodorna


Sommarens plågsammaste låt - varje år. När du dessutom ser ett hundratal människor hoppa runt på huk kring en grönklädd midsommarstång, sjungandes ”Ko-ack-ack-a, ko-ack-ack-a”, undrar du om de verkligen har det så illa i Afrika trots allt.
Sommarplågetermometer: 10/10

Markoolio – Ingen Sommar Utan Reggae


Den galne finländaren Markoolio kan det här med sommarplågor. Sommar och Sol gick varm för ett par år sedan och Ingen Sommar Utan Reggae kan mycket väl bli lika stor. En låt som garanterat kommer att nötas under Åhus Beachandboll Festival och andra somriga tillställningar. Hade Marko bara använt sig av två pårökta mumintroll i kören hade fullpoängaren varit ett faktum.
Sommarplågetermometer: 8/10