Goda, billiga och lättlagade rätter

Till råga på allt pluggar man även halva dagarna och hinner därför inte jobba allt för mycket. Där jag bor verkar det vara vanligt att man inte direkt prioriterar maten under dessa förhållanden. Nudlarna – studentens bästa vän, är ett ordspråk som man hör mer än ofta. Själv uppskattar jag välsmakande mat oerhört mycket och lägger gärna en bra peng på det, utan att tänka mig för, vilket är något som jag ofta ångrar i efterhand. Jag har dock med tiden lärt mig att god ...

Till råga på allt pluggar man även halva dagarna och hinner därför inte jobba allt för mycket. Där jag bor verkar det vara vanligt att man inte direkt prioriterar maten under dessa förhållanden. Nudlarna – studentens bästa vän, är ett ordspråk som man hör mer än ofta.

Själv uppskattar jag välsmakande mat oerhört mycket och lägger gärna en bra peng på det, utan att tänka mig för, vilket är något som jag ofta ångrar i efterhand. Jag har dock med tiden lärt mig att god mat inte alltid behöver vara dyr, tack och lov. Genom åren har jag samlat på mig, och hittat på, recept på rätter som både är lätta och billiga att göra och som jag mer än gärna vill dela med mig av till alla som är intresserade, av ekonomiska, såväl som andra skäl. Ta en titt här nedan:

Förrätt – Varma mackor
½ liten gul lök
Några skivor skinka
Mjukost
Ev. grönsaker så som ärtor eller majs.

Det finns många sätt att tillaga varma mackor på. Personligen så gillar jag att göra dem i en stekpanna. På så sätt kan man få lite mer crisp i brödet och även tillaga de olika ingredienserna efter egen smak. Självklart kan man ha andra saker på sin macka, detta recept är bara ett exempel. Experimentera gärna!

Skiva löken i halvmånar och se till att ha alla ingredienser framme.
Ta en stekpanna och ställ den på en platta under relativt hög värme. När pannan har blivit varm klickar du ner lite margarin i den. Ta en skiva bröd eller två (beroende på pannans storlek) och lägg ner i den. Ta sedan alla ingredienser förutom osten och häll ner i enskilda högar i pannan. Tillaga nu ingredienserna och var noga med att vända på brödet ofta så att det inte blir bränt. När brödet börjar bli knaprigt kletar du ut osten på översidan av brödet och vänder på det och låter det stekas under någon sekund, lägg sedan brödet på en tallrik.

Efter detta lägger du upp de övriga ingredienserna på mackan, när du anser att de är klara. Personligen gillar jag att steka skinkan lite längre så att den blir lite hårdare. Häll sedan över lite salt och peppar och eventuellt andra kryddor. Nu har du förhoppningsvis en härlig varm macka med sprött bröd och bra konsistens.


Huvudrätt – Medelhavspasta
Ingredienser för 4 portioner
1 Burk krossade tomater
1 burk Arla lätt créme fraiche paprika och chili
½ mindre gurka
1 dl svarta oliver
100-200g Fetaost (efter egen smak)
Pasta

Häll upp pasta i en kastrull med vatten och en nypa salt efter eget tycke och ställ även en gryta under svag värme på spisen. Häll därefter i créme fraichen och tomaterna och blanda ihop de båda ingredienserna i grytan (inte med pastan nu alltså). Hacka gurkan i lagom stora bitar, ungefär lika stora som tummens nagel. Häll sedan gurkan tillsammans med oliverna i såsen och rör om. Låt det puttra i ca 5 minuter på svag värme så att smaken fördelar sig. Ta tillsist fetaosten och skär den i kuber efter eget tycke och häll i såsen och rör om. För er som inte gillar fetaost går det bra att skippa denna.

Sila bort vattnet från pastan och häll gärna över lite olivolja. Lägg upp pastan på en tallrik och häll över en lämplig mängd sås.

Efterrätt – Tellbes chokladbollar
Ingredienser för 15 st
100 g smör
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kakao
2 msk kaffe
1 tsk vanillinsocker
1 nypa salt
Kokos eller pärlsocker

Häll alla ingredienser, förutom kokosen eller pärlsockret, i en mixer och rör ihop det till en jämn smet. Ifall du inte vill brygga kaffe går det bra med pulverkaffe. Kaffet är inte en obligatorisk ingrediens men det bidrar definitivt till smakupplevelsen. Det funkar även att röra ihop smeten med händerna, men min goda vän Tellbe, som har bakat kopiösa mängder chokladbollar, och ätit ännu fler, rekommenderar att mixa smeten. Den blir annars lätt ojämn och får smör- och havreklumpar i sig.

Efter smeten är klar tar du fram en tallrik som du häller pärlsocker och kokos på (eller varför inte båda, för den äventyrslystne). Forma sedan små bollar av smeten med händerna och rulla runt dem i tallriken så att de täcks på ytan. Ställ sedan in dem i kylen i någon minut och de är klara.

Allt i ett – Pajdeg
Ingredienser – för en normalstor form
3dl vetemjöl
100 g smör
1 ägg

Ett recept som alla borde vara medvetna om är grundreceptet på pajdeg. Med detta recept kan du nämligen göra både efterrätter och huvudrätter. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en bytta, ordningen spelar inte en allt för stor roll. Ifall du vill ha degen till en efterrätt häller du i några matskedar socker i degen, annars häller du i några matskedar havregryn. Häll sedan ner degen i en form och tryck ut den så att den täcker hela formen och gärna kanterna också. Detta ska fungera som pajens botten. Täck formens öppning med aluminiumfolie och sätt in den i ugnen och låt den gräddas i ca 10 minuter. Nu är det dags för fyllningen! Här kan man experimentera med lite vad som helst. Jag kommer att ge er två av mina favoritrecept, men improvisera gärna, och var kreativa!

Tacopaj
Smältost
Fetaost
Svarta oliver
Chili, Peppar, Salt
Krossade tomater
Gul lök
Vitlök

Blanda ihop alla ingredienserna i en skål, hur mycket du ska ha beror helt och hållet på vad du själv vill ha för balans. Häll sedan ner smeten i formen med den gräddade pajdegen och grädda under 200 grader i ytterligare 15-20 minuter.

Blåbärspaj
250g Blåbär

Häll ner blåbären i formen med pajdegen. Gör gärna lite extra pajdeg (säg, en halv sats) och häll i lite extra socker och blanda. Häll slutligen i någon matsked havregryn och blanda försiktigt. Strö sedan degen över blåbären och grädda pajen under 10-15 minuter i 200 grader.