Barnprogramsklassiker del 2: Skrotnisse & Ika i rutan

Skrotnisse och hans vänner 1985 var året då Skrotnisse och hans vänner tog steget från bilderbok till tv-serie. Jag var givetvis inte född då – inte ens påtänkt – utan fick uppleva denna numer klassiska berättelse genom en reprisering i början av 90-talet. Skrotnisse var skrothandlare – det hörs ju på namnet. Han bodde mitt i en liten stad på sitt skrotupplag tillsammans med sin son Kalle. En annan karaktär i serien var Nisses barndomsvän, geniet Bertil Enstöring. ...

Skrotnisse och hans vänner

1985 var året då Skrotnisse och hans vänner tog steget från bilderbok till tv-serie. Jag var givetvis inte född då - inte ens påtänkt - utan fick uppleva denna numer klassiska berättelse genom en reprisering i början av 90-talet.

Skrotnisse var skrothandlare – det hörs ju på namnet. Han bodde mitt i en liten stad på sitt skrotupplag tillsammans med sin son Kalle. En annan karaktär i serien var Nisses barndomsvän, geniet Bertil Enstöring. Bertil var eremit (det hör du väl på namnet) och bodde uppe i ett fyrtorn där han satt och skrev ner alla sina uppfinningar i en stor bok. Det rörde sig om allt från flygande rullstolar till månraketer och rymdskepp.

Givetvis innehöll serien även en skurk i form av stadsingenjören Ture Björkman. Han gjorde allt för att komma över Bertils bok och serien kretsade kring hur Nisse och Kalle hjälper Bertil att få vara ifred.

Trots att serien stundtals var riktigt läskig – dockornas döda ögon, de mörka miljöerna och kanske framförallt deras dialekt – satt man alltid som klistrad framför TV-rutan.

Njut nu av den underbara vinjetten och inledningen av serien, som garanterat är ett av de allra bästa svenska barnprogram någonsin.




Ika i rutan

I det psykedeliska barnprogrammet Ika i rutan, som sändes första gången 1988, sprang Ika Nord runt och lekte roliga timmen tillsammans med sig själv och skelettet Åke. Jag var bara tre år när jag första gången kom i kontakt med programmet när det gick i repris 1991. Trots det har jag väldigt starka minnen från serien.

När jag nu tittar tillbaka på programmet förstår jag mycket väl varför jag som sängvätande treåring sprang och gömde mig bakom soffan när det var dags för Ika i rutan. Ika var, och är, en fruktansvärt läskig karaktär och jag skyller alla mina eventuella personlighetsstörningar på henne.

Jag tycker vi håller där och istället tar och tittar på, fascineras av och förskräcks över Ika i rutan. Vi börjar med den karakteristiska signaturmelodin.




Vi fortsätter med ett klassiskt avsnitt i vilket Ika bland annat brygger häxdryck och lagar en väckarklocka på hennes egna speciella sätt.




Tillsist så tar vi och tittar på en traditionell Ika-dans, numera väldigt populär på ravepartyn. Tyvärr har "ägaren" till det här klippet valt att inte låta den bäddas in och du måste därför klicka in dig på YouTube för att se det. Men tro mig, det är det värt!




Fler barnprogramsklassiker:
Pingu & Fem myror är fler än fyra elefanter
Trasdockorna & Fablernas värld
Solstollarna & Joel Bitar
Hajk
Sailor Moon
Mumindalen
Abrakadabra
Noaks ö