Propagandan kring tobak – Idag

Dagens propaganda är, som jag anser, skrämselpropaganda eftersom vuxenvärlden försöker skrämma ungdomar ifrån tobak. Den information som ges till ungdomar, speciellt i skolan, kan vara väldigt överflödig och överdriven. Det är ett ämne som återkommer flera gånger genom skolåren och det ena tillfället är värre än det andra. Alltför ofta lämnas det informativa spåret och försöker skrämma ungdomarna genom historier, myter och bilder som kan vara irrelevanta för ämnet. Sk...

Dagens propaganda är, som jag anser, skrämselpropaganda eftersom vuxenvärlden försöker skrämma ungdomar ifrån tobak. Den information som ges till ungdomar, speciellt i skolan, kan vara väldigt överflödig och överdriven. Det är ett ämne som återkommer flera gånger genom skolåren och det ena tillfället är värre än det andra. Alltför ofta lämnas det informativa spåret och försöker skrämma ungdomarna genom historier, myter och bilder som kan vara irrelevanta för ämnet. Skolan är dock inte den ”farligaste” faktorn i skräckpropagandan utan det är de vuxna i omgivningen samt media. Den kunskap som skolorna sprider måste vara vetenskapligt lagt (även om den inte alltid är det) och är sällan personlig, men när andra vuxna och media diskuterar om ämnet så vilar det inte alltid på vetenskaplig grund utan kan bestå av myter och lögner (som de själva ofta tror på). Denna skrämselpropaganda har alltför ofta motsatt önskad effekt.

Vi har idag en vuxenvärld som spenderar enorma mängder resurser för att förhindra bruk av tobak hos ungdomar men jag påstår att de misslyckas. Även ungdomar som anses vara skötsamma, duktiga och förståndiga börjar så det är långt ifrån enbart, vad vissa skulle kalla, ”bad girl/bad boy” som börjar röka eller snusa. Personligen ser jag att det finns fyra faktorer som resulterar i att det blir motsatt effekt. Och till skillnad från min tidigare artikel så är inte statusmänniskor en av dessa, de har en effekt men inte till den grad som de hade förr.

Det finns ett ämne som skildrats åtskilliga gånger i romaner, artiklar, debatter med mera i flera årtusenden. Och som läses av både vuxna och ungdomar och oftast i två olika syften, för vuxna är det att lära sig hantera det och för ungdomar att identifiera sig med det. Och det är ungdomars nyfikenhet för det förbjudna, det farliga och det skrämmande. Att, trots vuxenvärldens protester och kämpande, utforska just det som de inte vill att man skall utforska, för trots allt, hur kan man veta att någonting är farligt om man inte upplevt det med egna sinnen? Det här hänger samman med vissa ungdomar och tobak, det blir något spännande att utforska och se vad det är, majoriteten av ungdomar har provat på tobak men de flesta fastnar inte första gången. Men jag finner och tror att detta är en av de fyra största anledningar till att ungdomar börjar med tobak.

Den andra faktorn är relativt lik den ovan i det att vuxenvärlden skapar något farligt och förbjudet men det finns en annan sida än ungdomars nyfikenhet till att utforska det förbjudna och farliga. Nämligen att använda det som uppror och slagträ mot den vuxna världen i protest mot att de skall bestämma och styra över dem. De flesta av er har förmodligen läst ett antal artiklar, kolumner, böcker eller liknande om tonåringars uppror och hur oförståeligt det är (även om det egentligen är väldigt enkelt att förstå). Hur tonåringarna inte lyssnar på deras föräldrar eller andra vuxna i deras närhet utan gör bara som de själva vill och inte vill lära sig av de äldres erfarenhet. Tonåringarna vill lära sig stå på egna ben, lära sig av sina misstag och utvecklas efter hur de själv väljer att leva livet utan att vuxenvärlden skall stå och säga ”Så får du inte göra, gör såhär istället”. I och med att denna process dras ut genom att ungdomarna samt de vuxna går längre i deras metoder för att få kontroll över situationen så blir ungdomarnas agerande mer och mer drastisk (de vuxnas med) och leder tillslut att de börjar röka eller snusa. Till de vuxnas stora förtvivlan, de som har propagerat så mycket om hur farligt det är…

Den tredje faktorn är jag helt säker på att alla har hört så många gånger känner de att nästa gång de hör ordet kommer de kommer att gå bärsärkargång. Det här är förmodligen det mest uttjatade ämne som existerar i den värld unga lever i och, tyvärr, så fortsätter de ofta vara så hela livet, oavsett ålder. Just det, grupptryck. Alla har vi blivit tvungna att se gamla skolfilmer från 80-talet där det står ett gäng och tjatar på en person med kommentarer som ”men kom igen nu”, ”Du är väl ingen mes”, ”fan sicken fjolla du är” (Erik N hade en artikel med diverse scener där just detta finns med). Det är inte så det funkar i praktiken (det finns självfallet undantag) men att vuxna har denna syn på hur grupptryck fungerar skrämmer mig faktiskt. Dock existerar grupptryck, det har alltid gjort det och kommer alltid att göra det men inte på detta vis. Grupptryck sker omedvetet, även om det ofta uttrycks medvetet, i och med att vi är extremt avancerade varelser när det gäller det sociala samspelet. Den umgängeskrets man umgås i påverkar alla gruppmedlemmar mer än vad man kan tro och allt sker i stort sett omedvetet. I och med att man känner en tillhörighet till gruppen så påverkas man av de andras normer, värderingar och beteende och därmed gruppens tobaksvanor.

Och till sist har vi förmodligen den självklaraste faktorn, alkohol. Men anledningen till att de flesta unga börjar med alkohol är av exakt samma anledning som är skrivna ovan eftersom propagandan kring alkohol idag är i stort sett samma som för tobak. Dock så har allmänheten mer tolerans/överseende med alkohol bland unga än tobak. Men under ruset av alkohol minskar den motståndskraft man har emot tobak och många börjar feströka/snusa som senare övergår till dagligt bruk. Dessa är de fyra effekter som propagandan kring tobak har, som synligt ger motsatt önskad effekt. Måste påpeka att jag indikerar ingenting med dessa artiklar. Rök, snusa eller drick alkohol, det är ditt val och ingen annans (så länge det sker lagligt).

Jag kommer att göra som i förra delen, ge en tankeställare till denna artikel som är ganska lik den i förra artikeln. Nämligen: Skall staten betala behandlingen i framtiden för ungdomar som börjar med rökning idag, när de vet konsekvenserna av deras handlande?