Ofra Haza

Ja, det är så att det finns en person som har alla ovan nämnda saker gemensamt. Låt mig berätta om Ofra Haza, en ängel som en gång gick på jorden. Den 19 november i år är det 50 år sedan Ofra Haza föddes som yngst av nio barn i den fattiga delen av Tel Aviv i Israel. Redan som tolvåring blev hon upptäckt och började resa runt med den lokala teatergruppen som hon också spelade in flera skivor tillsammans med. När hon hade genomfört sin militärtjänst 1979 satsade hon på en sol...

Ja, det är så att det finns en person som har alla ovan nämnda saker gemensamt. Låt mig berätta om Ofra Haza, en ängel som en gång gick på jorden.

Den 19 november i år är det 50 år sedan Ofra Haza föddes som yngst av nio barn i den fattiga delen av Tel Aviv i Israel. Redan som tolvåring blev hon upptäckt och började resa runt med den lokala teatergruppen som hon också spelade in flera skivor tillsammans med. När hon hade genomfört sin militärtjänst 1979 satsade hon på en solokarriär som snabbt tog fart. 1983 tävlade hon i Eurovision song contest och kom på en hedrande andraplats, sex poäng från att vinna och tio poäng mer än Carolas Främling.

1984 släppte hon skivan Yemenite songs som till och med kom till USA, men då med titeln Fifty Gates of Wisdom. Fyra år senare släpptes Shaday, en skiva som blev en stor framgång även internationellt, den vann priset New Music Award for Best International Album of the year. Singeln Im Nin’Alu toppade Eurochart i två veckor, spelades flitigt på MTV över hela världen och har genom åren fått många remixer. Skivan Kirya (1992) fick en Grammynominering.




Ofra har gjort mycket, förutom att ha haft huvudroll i en långfilm och spelat in en massa skivor har hon sjungit duett med bland annat Paula Abdul (jurymedlem i American Idol). Hon har också varit med på flera soundtracks, bland annat Prinsen av Egypten där hon är rösten åt Moses mamma i första scenen och sjunger Deliver us. Däremot sjöng inte Ofra bara en version av den låten, utan hon gjorde den på mer än sexton språk, bland annat den svenska versionen liksom den hebreiska, engelska och japanska. 1994 uppträde hon tillsammans med Sinéad O’Connor på Nodelprisceremonin och hon har vid andra tillfällen gjort duetter eller framfört tillsammans med bland annat Sarah Brightman, Michael Jackson, Whitney Houston och Iggy Pop.




Hennes musikstil var mycket västinspirerad men hade också rötter i hennes egen jeminitiska och israeliska tradition. Hennes musik lyckas inte alltid nå ut till mig, men det gör definitivt rösten. Det är sällan man hör någon med sådan kontroll, skönhet och förmåga att beröra. Sedan finns det självklart låtar med en sådan kraft att man ryser och bara vill höra mer.

Ofra dog 23 februari 2000 i aids, 42 år gammal. Det sägs att hon blev smittad av sin man (som dog året efter i en överdos), men då Ofra önskade att omvärlden inte skulle få veta dödsorsaken har familjen sedan dess hållit tyst om det.