Barnprogramsklassiker del 5: Hajk

Det var på den tiden då det var sommar om sommaren. Då solen stekte ens vinterbleka kropp när man sprang barfota utomhus sparkandes på en fotboll i gröngräset. Det var på den tiden då man blev bildad av att se på sommarlovsmorgon, långt innan en kostymklädd Nic Schröder krossade förhoppningarna om högkvalitativ barnunderhållning med en skånsk dubbelhälsning. Det var sommar, det var sol och det var ”Tjipp, och välkomna till Hajk!” Hajk med mysfarbrorn Bengt Alsterlind vid r...

Det var på den tiden då det var sommar om sommaren. Då solen stekte ens vinterbleka kropp när man sprang barfota utomhus sparkandes på en fotboll i gröngräset. Det var på den tiden då man blev bildad av att se på sommarlovsmorgon, långt innan en kostymklädd Nic Schröder krossade förhoppningarna om högkvalitativ barnunderhållning med en skånsk dubbelhälsning. Det var sommar, det var sol och det var ”Tjipp, och välkomna till Hajk!”

Hajk med mysfarbrorn Bengt Alsterlind vid rodret var ett av mina favoritprogram när jag var en ung liten grabb. I programmet lärde den alltid lika glada Bengan oss bland annat hur man tillverkade ubåtar, träflöjter, säckpipor, gjorde smörgåspålägg och vek servetter. Allt en ung kille behövde veta. Och en ung tjej också för den delen.




Helfestligt, Allmänbildande, Jätteintressant och Kunskapsorienterande var de fyra slagorden som bildade programmets namn. Med sin lättsamma karlstadshumor livade Bengt upp även den dystraste morgon. Bland de minnesvärda citaten återfinns bland annat:

”Idag ska vi prata om hästar, men inte vilka hästar som helst, utan flodhästar.”

”Idag skall vi tala om viner, men inte vilka viner som helst, utan pingviner.”


I programmet visades också, förutom Bengts pyssel och knåp, allmänbildande inslag om samhället. Dessutom fick vi följa den kloka lilla stenålderspojken Goliat på hans äventyr. Jag tycker vi tar och tittar på ett av de härliga avsnitten från denna tecknade serie. Luta er tillbaka och njut.




Programmet är en av SVT:s riktiga långkörare och visades under hela 30 år. Första avsnittet sändes redan 1970 men det var först under 90-talet som det började visas i samband med sommarlovsmorgon. Och det är ju från sommarlovsmorgon som vi minns det bäst. Med den magnifika avslutningslåten framförd av Sven-Ingvars.




Fler klipp från Hajk finns att njuta av i SVT:s öppna arkiv.

Tidigare barnprogramsklassiker:
- Pingu & Fem myror är fler än fyra elefanter
- –Trasdockorna & Fablernas värld
- Skrotnisse och hans vänner & Ika i rutan
- Solstollarna & Joel Bitar
- Sailor Moon
- Mumindalen
- Abrakadabra
- Noaks ö