Sam & Max Episode 201: Ice Station Santa

Säsong ett av de frilansande polisernas upptåg bjöd på episoder av överlag mycket hög kvalitet och nu är det äntligen dags för den andra säsongen. Det är alltid en svårighet att hålla samma standard i en ny säsong som föregående, det har vi blivit varse om i diverse tv-serier, men räds ej – Sam & Max: Ice Station Santa håller minst lika hög klass som topparna i föregående säsong. Det hela börjar med att en gigantisk robot förstör hela kvarteret där Sam & Max...

Säsong ett av de frilansande polisernas upptåg bjöd på episoder av överlag mycket hög kvalitet och nu är det äntligen dags för den andra säsongen. Det är alltid en svårighet att hålla samma standard i en ny säsong som föregående, det har vi blivit varse om i diverse tv-serier, men räds ej – Sam & Max: Ice Station Santa håller minst lika hög klass som topparna i föregående säsong.

Det hela börjar med att en gigantisk robot förstör hela kvarteret där Sam & Max kontor ligger, på samma gång som den reciterar låttexter från klassiska poplåtar. Något står alltså inte helt rätt till och det visar sig att allas vår käre herr jultomte har fått en ordentlig knäpp och blivit galen. Om någon har hört Weird Al Yankovics låt ”The night Santa went crazy” så vet ni vad det hela handlar om. Tomten har flippat och låst in sig på sitt rum med automatvapen. Någon, eller rättare sagt några, måste rädda julen och kanske även tomten.

Eftersom roboten gått loss på kvarteret är byggnaderna lite omkastade, bokstavligt talat. Sybils lokal har kastats iväg och landat bredvid Stinkys restaurang, som är en av de nya platserna och lär återkomma i kommande episoder. Det roligaste tillskottet är dock ett garage med fyra uttjänta elektronikprylar som driver en bilstylingfirma. Sjukt så det förslår, och väldigt roligt. Det är mycket tack vare dessa bisarra inslag som gör Sam & Max-spelen så underbara, hur man ens kommer på tanken att en arkadmaskin, en telefon, en gammal hemdator och ett Pong-spel skulle jobba med att pimpa bilar övergår mitt förstånd.

Själva spelupplägget känns igen från de tidigare delarna, det är samma galna humor och minst lika högkvalitativt röstskådespel. Det mycket enkla men kapabla peka och klicka-gränssnittet är samma som tidigare och det enda spelmekaniska som tillkommit är ett inbyggt ledtrådssystem. Vill man ha lite hjälp på vägen när man kört fast är det en väldigt trevlig funktion, man får lite fina hintar av Max om i vilka banor man borde tänka. Ledtrådssystemet kan ställas in på olika nivåer beroende på hur mycket hjälp man vill ha, om man nu vill ha någon över huvud taget förstås. Pusslen är på en lagom logisk nivå precis som man kan förvänta sig, ibland är det kanske aningen långsökt men har man spelat äventyrsspel förut är det ingen fara – och accepterar man ovan nämnda bilstylingsfilma köper man det mesta.

Telltale har lyckats igen, och kommer den fortsatta säsongen hålla samma klass som Ice Station Santa har vi överansträngda skrattmuskler att se fram emot, den saken är klar. Episoderna är lagom långa och framför allt väldigt prisvärda, så se till att stifta bekantskap med Sam & Max nu om ni inte gjort det tidigare.

Betyg: 8

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.