Många säger sig veta att det var Katsushika Hokusai som skapade mangan. Andra säger sig veta att det var Osamu Tezuka. På sätt och vis har de lite rätt, men egentligen är dessa två namn helt fel.
När man söker på manga får man upp flera olika översättningar. Bland annat fria och oförutsägbara bilder, karikatyr och tecknad serie är väl det som passar bäst, beroende på om man menar den gamla eller moderna mangan. Japanerna själva använder också ordet komikku(su).
Mangan som vi ser idag är inte alls gammal, men grunden till att den överhuvudtaget har skapats är det. I Japan finns det nämligen en mycket gammal tradition till konsten och man gjorde tidigt illustrationer till olika verk (främst Genji monogatari) i långa rullar som man rullade upp och såg på bild efter bild. Ukiyo-e (sent 1700-tal och framåt) var en stil som var inspirerad av kinesiska stentryck. Ukiyo-e har i sig flera olika undergrupper, men i det stora handlar stilen om ”bilder av den förbiflytande världen”, vilket är hur man översätter ordet. Hokusai tillhörde denna grupp konstnärer men han var inte den första att använda sig av ordet manga. Vid slutet av 1700-talet började ordet användas i och med att Santo Kyoden publicerade en bildbok. Aikawa Minwa släppte Manga hyakuji samma år som Hokusai släppte sin samling Hokusai Manga. Så i början var manga mest ett uttryck för bilder från samhället och liknade namnmässigt andra äldre japanska stilar som nanga och nihonga.