Pro Evolution Soccer 2008

När nästa del nu släpps i den hyllade serien har mycket förbättrats, små detaljer har finputsats men den stabila grunden på vilken spelen vilar har inte rubbats en centimeter. Spelet på planen går inte snabbare, men det har blivit tightare och plötsligt är reaktionstiden kortare än någonsin tidigare. Det betyder allt, för Pro Evolution Soccer 2008 är ett spel där du räknar hundradelar. Varje extra ögonblick i bollmottagningen innebär en ny passningsväg, en initierad löpning ...

När nästa del nu släpps i den hyllade serien har mycket förbättrats, små detaljer har finputsats men den stabila grunden på vilken spelen vilar har inte rubbats en centimeter. Spelet på planen går inte snabbare, men det har blivit tightare och plötsligt är reaktionstiden kortare än någonsin tidigare. Det betyder allt, för Pro Evolution Soccer 2008 är ett spel där du räknar hundradelar. Varje extra ögonblick i bollmottagningen innebär en ny passningsväg, en initierad löpning eller ett skottillfälle. Konami ökar effektivt pressen på dig som spelare, och höjer samtidigt kvalitén på spelet med några snäpp.

Grafiskt har spelet förbättrats, framför allt i rörelseanimationerna. Shingo ”Seabass” Takatsuka har förstått att nyckeln till ett bra fotbollsspel inte handlar om spektakulära cyckelsparkar eller svettig realism. Det handlar om att minimera det mindre trovärdiga momenten, att bibehålla illusionen till varje pris, och där lyckas Konami bättre än någon annan.

Kontrollen till Xbox360 är kanske lite sämre för ändamålet än den till PlayStation. Avtryckarna är något klumpigare än Sonys, men flytet och den ovärderliga precisionen i de analoga rörelserna sitter som den ska även till Microsofts konsol. Pro Evolution Soccer 2008 är lättstyrt utan att dumförklara spelaren. Det är lätt att plocka upp och bjuder samtidigt på ett djup få förunnat. Den givna kritiken mot Shingo Takatsukas spel är licenserna. De är ofullständiga, det drar ner helhetsupplevelsen. Och mer behöver väl inte sägas egentligen.

”C’est un destructeur de la vie sociale”, min kompis Pierre beskrev Pro Evolution Soccer-serien en sen kväll hösten 2005. Han kallade spelen förstörare av det sociala umgänget, då bodde jag i Frankrike och när jag inte studerade eller festade satt vi mest i Pierres lägenhet och spelade Konamis fotbollsspel. Match efter match, timme efter timme, kväll efter kväll - ingen har gett en mer träffande beskrivning av spelet än Pierre. De oändliga möjligheterna i kontroll och strategi, det unika i varje match, euforin och ilskan spelet framkallar har rört mig som inget annat spel. Serien har definierat mig som spelare och journalist sedan den hette International Super Star Soccer. Nu är den senaste delen ute och det finns inga anledningar att vara besviken.

Betyg: 9

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.